Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MADR: România a participat la cea mai mare conferinţă mondială a miniştrilor Agriculturii

coltisorderomania.ro
ministerul agriculturii si dezvoltarii rurale MADR

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Sorin Moise, a participat vineri la Conferinţa miniştrilor Agriculturii cu tema "Utilizarea durabilă a terenurilor: Securitatea alimentară începe cu solul", organizată online de Ministerul Federal al Alimentaţiei şi Agriculturii din Republica Federală Germania, potrivit unui comunicat remis de MADR.

Organizată cu o sesiune plenară şi cu mai multe ateliere de lucru, evenimentul reprezintă cea mai mare conferinţă mondială a miniştrilor Agriculturii, la care au participat aproximativ 70 de miniştri ai Agriculturii sau delegaţi.

De asemenea, la eveniment au participat şi reprezentanţi la nivel înalt din peste zece organizaţii internaţionale, precum Food and Agriculture Organization (FAO), Organizaţia Mondială a Comerţului sau Banca Mondială.

În cadrul atelierelor de lucru, miniştrii au discutat pe tema sănătăţii solurilor, restaurării solurilor degradate, resurselor funciare limitate şi accesului la teren, dar şi a asigurării drepturilor de proprietate.

România a fost repartizată în cel de-al patrulea atelier, alături de Belgia, Columbia, El Salvador, Malta, Oman, Polonia, Seychelles, Somalia, Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii şi Program Alimentar Mondial, informează Agerpres.ro.

În cadrul intervenţiei sale, secretarul de stat din MADR a explicat că în România sistemul legislativ permite achiziţia terenurilor agricole atât în cazul persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

Sorin Moise a arătat că legislaţia românească în domeniu vizează asigurarea securităţii alimentare, protejarea intereselor naţionale şi exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional, comasarea terenurilor agricole în vederea creşterii dimensiunii fermelor agricole şi constituirea exploataţiilor viabile economic, descurajarea speculei, asigurarea desfăşurării activităţilor agricole pe termen mediu şi lung pe terenul achiziţionat şi prevenirea fragmentării exploataţiilor agricole.

"Raportat la asigurarea accesului la teren şi a drepturilor de proprietate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale depune toate eforturile necesare cu privire la îndeplinirea scopurilor legii aplicabile în domeniul vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi asigurarea respectării prevederilor legale în vigoare, referitoare la proporţionalitatea măsurilor adoptate în concordanţă cu interesul general, menţinerea unei distribuiri a drepturilor de proprietate asupra terenurilor agricole care să permită dezvoltarea de exploataţii agricole viabile pe baza unor consideraţii sociale şi de amenajare a teritoriului, având în vedere caracterul specific al terenurilor agricole", a subliniat secretarul de stat, citat în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.