Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Madridul dă asigurări că Brexitul nu va schimba viaţa în Gibraltar

rfi.fr
Brexit

Ministrul spaniol de Externe dă asigurări că viaţa zilnică a mii de muncitori de la frontiera dintre Gibraltar şi Spania nu va fi afectată de Brexit, în pofida revendicării de către Madrid a teritoriului britanic, relatează AFP, conform news.ro.

”Nimic nu se va schimba” după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), a declarat ministrul Alfonso Dastis joi, într-un interviu pentru AFP.

”Pe cât posibil, noi pretindem să îmbunătăţim lucrurile, însă (Brexitul) nu va afecta această navetă zilnică. Se va putea trăi într-un loc şi munci în altul”,

”Nu avem intenţia”, a spus el, ”să le facem viaţa grea oamenilor, nici să închidem vreo barieră şi nici să complicăm mobilitatea”.

Mii de spanioli, dar şi cetăţeni de alte naţionalităţi stabiliţi în Spania trec frontiera zilnic să se ducă în micul teritoriu britanic, în special în serviciile financiare şi industria jocurilor online. Mulţi locuitori din Gibraltar fac drumul în sens invers.

Spania revendică - fără succes - de decenii acest teritoriu pe care l-a cedat în 1713 coroanei britanice.

În 1969, dictatorul Francisco Franco a închis frontiera, bulversându-le viaţa locuitorilor şi vecinilor lor spanioli. Ea a fost redeschisă abia în 1985, imediat înainte de intrarea Spaniei în UE.

Relaţiile au cunoscut suişuri şi coborâşuri de atunci, iar Guvernul spaniol acuză uneori Gibraltarul că este un paradis fiscal sau de faptul că tolerează contrabanda cu tutun.

Ministrul a reafirmat că nu vrea să facă din revendicarea spaniolă asupra ”Rocii” un blocaj în negocierile cu privire la termenii ieşirii regatului din Uniune.

”Suntem noi înşine foarte interesaţi să menţinem relaţiile, foarte strânse, pe care le avem cu Regatul Unit şi pe care dorim să le îmbunătăţim în privinţa relaţiilor umane şi în termeni de investiţii”, a continuat el. ”Regatul Unit este prima destinaţie a investitorilor noştri”, a subliniat el.

Dastis s-a declarat însă îngrijorat de poziţia vagă a Londrei în negocieri.

NEGOCIATORI BRITANICI VAGI

”Suntem un pic îngrijoraţi de lipsa de claritate din partea Guvernului britanic, care pare acum să pună în discuţie perioada de tranziţie pe care el însuşi a cerut-o. Noi sperăm că logica va sfârşi prin a se impune”.

Londra a cerut o perioadă de tranziţie după ieşirea sa din UE, care îi va permite să beneficieze de drepturi şi îi va impune obligaţiile unui stat membru, însă fără să poată să intervină în deciziile Uniunii.

Însă, anul trecut, Spania a obţinut de la partenerii săi un drept de veto asupra aplicării la Gibraltar a viitorului acord cu privire la relaţiile Londrei cu Cei 27.

Odată încheiat acordul între UE şi Marea Britanie, ”ne pare logic”, a declarat ministrul, ”să se suspende aplicarea Acordului (UE-Regatul Unit) în Gibraltar în rezolvarea unor mici probleme iritante”, precum posibilitatea de a folosi în comun micul aeroport din Gibraltar şi schimbul de date fiscale.

Aeroportul a fost construit pe o fâşie de pământ care leagă Roca de Spania, care nu este cuprinsă în cesiunea din 1713.

Spania ridică cu regularitate problema schimburilor de date fiscale, în contextul în care Gibraltarul afirmă că respectă acordurile internaţionale în domeniu.

După ce britanicii au votat, în 2016, în favoarea ieşirii din UE, Spania a propus o suveranitate împărtăşită a teritoriului de şase kilometri pătraţi, însă această soluţie a fost respinsă de Gibraltar, care se teme că aceasta ar putea să fie doar tranzitorie şi să fie absorbit, ulterior, de Spania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.