Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Madridul pune la îndoială viabilitatea unei cereri de azil a lui Puigdemont

Mariano Rajoy, catalonia

Şeful diplomaţiei spaniole, Alfonso Dastis, şi colegul său de la Justiţie, Rafael Catala, şi-au exprimat marţi în mod deschis îndoiala cu privire la o eventuală cerere de azil din partea şefului destituit al executivului catalan, aflat în Belgia, unde a consultat cel puţin un avocat, informează AFP, conform agerpres.ro

'Ar fi surprinzător să se acorde azil în circumstanţele actuale', a declarat ministrul de externe la postul de radio Cadena Ser, marţi dimineaţa. 

Potrivit acestui radio şi mai multor mass-media din Catalonia, Carles Puigdemont ar intenţiona să ceară azil în Belgia sau cel puţin să rămână acolo în aşteptarea unei eventuale cereri de extrădare din partea Spaniei. 

Parchetul general spaniol a anunţat luni depunerea unei plângeri pentru rebeliune, răzvrătire şi delapidare, acuzându-l pe Puigdemont că este responsabil, alături de ceilalţi membri ai guvernului său, de criza instituţională ce a dus la declararea independenţei regiunii spaniole de către parlamentul catalan în 27 octombrie. 

Acum îi revine unui judecător de instrucţie să decidă dacă plângerea este admisă. 

Rebeliunea implică o acţiune violentă şi este pasibilă de o pedeapsă ce ajunge până la 30 de ani de închisoare. 

Deocamdată, a subliniat şeful diplomaţiei spaniole, Puigdemont nu este urmărit şi 'este liber în acţiunile sale'. În orice caz, autorităţile spaniole nu văd pe ce bază ar putea el să ceară azil. 

'Apreciem că între statele membre ale UE există un nou nivel de încredere reciprocă asupra faptului că suntem state de drept', a precizat el înainte de aceasta, subliniind că în stadiul actual autorităţile spaniole nu deţin nicio informaţie în această privinţă. 

'În Europa, avem cu toţii sisteme democrate', a argumentat la rândul său ministrul justiţiei, Rafael Catala.'El (Puigdemont) nu are niciun argument', a subliniat Catala. 

Avocatul ales de Puigdemont a asigurat în trecut apărarea unor foşti membri ai organizaţiei separatiste basce armate ETA, în cadrul cererilor de extrădare înaintate de Spania. 

Potrivit unui avocat spaniol specializat în proceduri internaţionale citat de AFP sub acoperirea anonimatului, Puigdemont ar putea încerca să-şi 'internaţionalizeze' dosarul şi să obţină ca justiţia unei alte ţări să examineze dosarul dacă va fi urmărit. 

Avocatul său din Catalonia nu a confirmat pentru AFP care sunt intenţiile sale. Cu toate acestea, el a denunţat 'o persecuţie având un caracter mai mult politic decât juridic', apreciind că infracţiunea de rebeliune nu poate fi în niciun caz acceptată, pentru că nu există violenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.