Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Madridul reacționează la afirmațiile liderului separatist din Catalonia: 'Nu acceptăm această declarare implicită a independenței'

www.digisport.ro
FC Barcelona independență Catalonia

Guvernul spaniol nu acceptă ceea ce cataloghează drept o declarare ”implicită” a independenţei de către preşedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat marţi seara un oficial spaniol sub protecţia anonimatului, conform politicii Executivului cu privire la asemenea declarţii, pentru The Associated Press.

Oficialul citat a răspuns astfel discursului susţinut marţi seara de liderul separatist catalan în Parlamentul regional, scrie news.ro.

Citește și: A redus reușita Simonei la bani: Cine este senatoarea care nu s-a bucurat pentru Halep și ce mesaj rece a avut

Puidgemont a declarat că referendumul de la 1 octombrie, pe care Madridul îl consideră ilegal, îi dă mandat să declare independenţa cataloniei faţă de regatul spaniol.

Alegătorii care s-au prezentat la urne s-au pronunţat copleşitor în favoarea secesiunii.

Însă mai mult de jumătate dintre alegătorii cu drept de vot nu au participat la această consultare ilegală.

Citește și: Mihai Tudose a fost scos din sărite: ”Și-au bătut joc de România, dacă vor mai greși o dată, voi reacționa violent”

Puidgemont a cerut Parlamentului catalan să suspende efectele oricărei declaraţii de independenţă pe o perioadă de câteva săptămâni, în vederea unui dialog.

Oficialul spaniol citat a subliniat că rezultatul referendumului ilegal nu poate fi considerat valid.

Citește și: Situație fără precedent în România: Primarul s-a crucit când a realizat ce salariu uluitor a primit o fostă secretară

Pe de altă parte, discursul preşedintelui separatist catalan în care a spus că are un mandat să declare independenţa faţă de Spania, dar în care le-a cerut parlamentarilor catalani să-l suspende timp de câteva săptămâni, a fost întâmpinat cu reacţii împărţite de cele câteva mii de susţinători separatişti adunaţi în faţa sediului Legislativului regional, în care a vorbit.

Declaraţia sa cu privire la faptul că are un mandat a fost apaludată. Susţinătorii săi au strigat sloganuri în favoarea independenţei.

Citește și: Legea pensiilor este gata! La ce lucrează ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu

Însă atunci când Puidgemont a îndemnat să se aştepte în vederea favorizării unui dialog, unii s-au oprit, iar alţii au spus ”da, da, aşa se face” şi au continuat să aplaude.

Puidgemont a îndemnat, în acest discurs, Guvernul spaniol să accepte o mediere în această criză politică.

Citește și: Inedit! Ce ocupație are Pomohaci, după ce a fost exclus din Biserica Ortodoxă

Madridul consideră referendumul pe tema autodeterminării organizat pe 1 octombrie în Catalonia drept ilegal şi refuză să-l recunoască.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.