Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maduro cere Braziliei să îi returneze pe cei cinci soldaţi fugari care doresc să solicite azil

RTV.net
nicolas maduro

Venezuela a cerut sâmbătă guvernului brazilian să-i returneze pe cei cinci soldaţi venezueleni care se afla în Brazilia şi care intenţionează să solicite azil, informează duminică AFP  potrivit Agerpres.

Ministerul de externe şi cel al apărării din Brazilia au anunţat sâmbătă, într-o declaraţie comună, că cei cinci soldaţi venezueleni găsiţi pe teritoriul brazilian, în apropierea graniţei cu Venezuela, urmează să solicite azil. 

Conform informaţiilor furnizate de autorităţile braziliene, soldaţii au fost localizaţi joi în timpul unei patrulări de rutină în nordul statului brazilian Roraima, de la frontiera cu Venezuela. Soldaţii venezueleni au fost dezarmaţi şi duşi în capitala statului Boa Vista, potrivit unui comunicat oficial brazilian. 

Cei cinci soldaţi au fost preluaţi sâmbătă de o entitate specializată, denumită Operaţiunea de primire "unde vor începe procedurile pentru a solicita azil în Brazilia', conform declaraţiei comune a celor două ministere. 

Operaţiunea de primire, condusă de o echipa multidisciplinară ce include în principal militari, a fost creată de guvernul brazilian pentru a face faţă fluxului tot mai mare de venezueleni care caută exil în ţara învecinată. 

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat sâmbătă că autorităţile de la Caracas solicită Braziliei returnarea celor cinci soldaţi, pe care i-a numit "dezertori" şi "terorişti". 

"Sper că dreptul internaţional şi justiţia vor fi respectate şi că aceşti cinci terorişti vor fi cât mai curând posibil în mâinile justiţiei venezuelene", a spus Maduro în timpul unui discurs pronunţat în faţa soldaţilor din mai multe unităţi militare. 

El i-a acuzat pe cei cinci soldaţi că sunt responsabili pentru comiterea unui atac, pe 22 decembrie, împotriva unei unităţi militare venezuelene în statul Bolivar din sudul Venezuelei. 
Un soldat a fost ucis în atac şi mai multe arme au fost furate, potrivit Caracasului. 

Maduro a mai afirmat că soldaţii au fost "prinşi" de autorităţile braziliene la cererea forţelor armate venezuelene. "Le-am spus: fugarii terorişti sunt într-un anume loc". 

Ministrul de externe Jorge Arreaza a declarat că Venezuela a luat "măsurile diplomatice necesare pentru a solicita şi a facilita revenirea acestui grup de cetăţeni". 

Autorităţile de la Caracas susţin că atacul din 22 decembrie a fost pregătit de opozanţii din exil instruiţi în "taberele paramilitare" din Columbia cu sprijinul autorităţilor din Brazilia şi Peru, state care însă neagă aceste acuzaţii. 

Brazilia, Columbia şi Peru se numără printre cele aproximativ cincizeci de ţări care doresc ca Maduro să demisioneze şi l-au recunoscut pe adversarul său, Juan Guaido, drept preşedinte interimar al Venezuelei. 

Preşedintele socialist al Venezuelei are o relaţie tensionată cu guvernul de extremă dreapta al omologului său brazilian, Jair Bolsonaro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.