Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maduro îl susţine pe şeful serviciilor de informaţii, suspectat de încălcări ale drepturilor omului

www.notiglobal.com.ve
Nicolas Maduro salsa

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, l-a promovat vineri pe şeful serviciilor de informaţii la rangul de general-şef, o aparentă sfidare la adresa şefei ministerului public, Luisa Ortega, care tocmai îl acuzase pe acest militar de încălcări ale drepturilor omului, transmite AFP. "Am decis astăzi să-l promovez pe generalul Gustavo Gonzalez Lopez, şeful SEBIN (serviciile de informaţii) (...) la gradul de general-şef", a anunţat Nicolas Maduro.

Parchetul, condus de Luisa Ortega, singura voce critică din tabăra prezidenţială, indicase cu câteva ore mai devreme că îl suspectează pe Gonzalez Lopez de "încălcări grave şi sistematice" ale drepturilor omului în timpul reprimării manifestaţiilor anti-Maduro, care zguduie Venezuela de trei luni şi s-au soldat cu 85 de morţi, conform Agerpres.

Preşedintele socialist şi-a exprimat susţinerea şi pentru generalul Antonio Benavides Torres, acuzat de asemenea de violări ale drepturilor omului. Ministru de Interne şi al Justiţiei până în august 2016, generalul Gonzalez Lopez a fost convocat marţi pentru a fi audiat. În aceeaşi zi, Luisa Ortega urmează să compară în faţa Curţii Supreme (TSJ), instanţă care trebuie să decidă dacă procuroarea-şefă, acuzată de "trădare" de tabăra chavistă, poate fi adusă în faţa justiţiei aşa cum cere guvernul. Miercuri, ea l-a acuzat pe Nicolas Maduro că a impus un "terorism de stat".

Acuzaţiile la adresa generalului Benavides Torres, aflat la şefia Gărzii Naţionale până în data de 20 iunie, sunt legate de presupuse abuzuri comise în timpul manifestaţiilor. Cel puţin 23 de oameni au fost ucişi de poliţişti şi militari, potrivit ministerului public. Generalul Gonzalez Lopez, care face parte din primul cerc al preşedintelui Maduro, este şi el suspectat de "percheziţii arbitrare, privări ilegale de libertate" şi detenţie abuzivă, conform Parchetului. Biroul procuroarei-şefe a deschis 450 de anchete pentru încălcări ale drepturilor omului în cadrul reprimării manifestaţiilor contra lui Maduro şi asigură că deţine dovezi de folosire excesivă a forţei prin uzul de arme de foc neautorizate, acte de cruzime şi tortură" provocată deţinuţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.