Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'MAE a luat măsurile necesare pentru a asigura condiţii optime de vot în străinătate'

MAE

Ministerul Afacerilor Externe a luat toate măsurile necesare pentru a asigura condiţii optime de vot pentru cetăţenii români din străinătate, a declarat luni purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu, care a precizat că pentru alegerile din 11 decembrie s-au organizat 417 secţii de votare - cel mai mare număr până acum. "Spre deosebire de secţiile de votare din România care sunt organizate pentru cel mult 2.000 de cetăţeni, în străinătate marea majoritate a cetăţenilor români votează pe liste suplimentare. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a luat măsurile necesare pentru a asigura condiţii optime de vot pentru cetăţenii români din străinătate, înfiinţând mai multe secţii de votare decât la scrutinele anterioare. La alegerile din 11 decembrie, vor fi înfiinţate în străinătate 417 secţii de votare. Este cel mai mare număr de secţii înfiinţate până acum la un scrutin în străinătate", a afirmat Vâlcu, pentru Agerpres.

El a menţionat că sunt cu 111 secţii mai mult decât la alegerile parlamentare din 2012 şi cu 123 faţă de prezidenţialele din 2014. "În localităţile în care la scrutinul din 2014 a fost un flux mare de votanţi, vor fi înfiinţate mai multe secţii. De exemplu, la Chişinău vor fi 12, la Londra - opt, la Bruxelles - şapte, la Paris - şase, la Roma - cinci, la Madrid - cinci şi exemplele pot continua", a adăugat diplomatul.

Purtătorul de cuvânt al MAE a amintit, de asemenea, că cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia - 73, Spania - 53, Republica Moldova - 35, Germania - 15. De altfel, a arătat Vâlcu, ministerul a pus la dispoziţia celor interesaţi o hartă interactivă a locurilor în care se află aceste secţii, disponibilă pe site-ul MAE. La scrutinul din 11 decembrie pot vota peste hotare doar cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Cei care locuiesc în România şi care în ziua alegerilor se află în străinătate ca turişti sau în călătorii de afaceri nu pot vota în străinătate, ci, conform legii, doar la secţia de votare din ţară la care sunt arondaţi, a explicat reprezentantul MAE.

Potrivit lui Vâlcu, în aceeaşi situaţie se află şi românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care au confirmat primirea documentelor necesare pentru votul prin corespondenţă, nici ei neavând dreptul de a vota la secţiile de peste hotare. "Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota doar în baza paşaportului care menţionează ţara de domiciliu, numit mai simplu paşaport CRDS. Pe de altă parte, cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot vota fie în baza cărţii de identitate, a buletinului de identitate sau a paşaportului românesc care trebuie musai însoţite de un document care dovedeşte reşedinţa în străinătate. Lista acestor documente, pentru fiecare stat în parte, se regăseşte pe site-ul MAE", a explicat Ionuţ Vâlcu.

El a vorbit şi despre cetăţenii români aflaţi ca turişti în străinătate, arătând că aceia care au domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor îşi pot exercita dreptul de vot la oricare dintre secţiile din străinătate, nu doar la cele organizate în ţara de domiciliu sau de reşedinţă. "De exemplu, dacă cineva are domiciliul sau reşedinţa în Spania şi în ziua votului se află în alt stat decât statul de reşedinţă, de exemplu în Italia, poate vota la una din secţiile organizate pe teritoriul Italiei, făcând dovada reşedinţei în Spania. Excepţie fac alegătorii care s-au înscris în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă şi au confirmat primirea documentelor necesare exercitării dreptului de vot în acest mod", a declarat Vâlcu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.