Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE confirmă dezvăluirile știripesurse.ro și confirmă mai mulți morți și răniți în rândul mercenarilor români din Congo

wikimedia.org
mae

MAE face primele confirmări oficiale privind morții din Congo. Ieri, știri pe surse.ro a dezvăluit că un român a murit și un altul a fost grav rănit.

Informațiile în premieră sunt acum confirmate de MAE.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, potrivit informaţiilor disponibile la Celula de Criză Interinstituţională, doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în urma evenimentelor recente din Congo. MAE recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în această ţară.

”Cu privire la evenimentele recente din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), MAE informează că monitorizează cu atenţie situaţia, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituţională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informaţiilor din teren pe canale specifice”, a transmis, joi, MAE.

Ministerul menţionează că CCI funcţionează în regim de permanenţă, 24/7, de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români care se află în eventuale situaţii deosebite.

”Potrivit informaţiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi (2) cetăţeni români şi rănirea a altor patru (4) cetăţeni români în evenimentele recente din R.D. Congo. Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă. Alerta de călătorie pentru R.D. Congo este disponibilă la https://www.mae.ro/travel-alerts/2902”, a arătat MAE.

Lupte grele între mercenarii lui Horațiu Potra și rebelii din M23

Confruntări violente se desfășoară de câteva zile în estul R.D. Congo, lupte în urma cărora doi români, mercenari în gruparea lui Horațiu Potra (afiliată guvernului) au avut de suferit.

Potrivit informațiilor STIRIPESURSE.RO, mai mulți români murit iar alții au fost răniți.

Luptele au loc în jurul și în localitatea Sake, acolo unde rebelii M23 i-ar fi încercuit pe mercenarii lui Potra. Nu mai puțin de 90 la sută dintre cei care luptă alături de Horațiu Potra sunt români, astfel că nu este exclus ca victimele în rândul foștilor militari sau fosti legionari din România să crească.

Potrivit informațiilor de la fata locului rebelii M23 ajutați de forțe rwandeze și instructori englezi si qatarezi pun presiune mare pe trupele guvernamentale și e posibil ca localitatea Sake să cadă. În acest context noul teatru de război va deveni Orașul Goma, cel mai mare din regiune.

Misiunea ONU s-a implicat după confruntările de sâmbătă

Misiunea ONU de menținere a păcii în Republica Democrată Congo (RDC) a transmis sâmbătă că a desfășurat trupe pentru a asigura un coridor pentru persoanele care fug de violențele în estul țării.

Misiunea, MONUSCO, a anunțat că aproximativ 1.000 de persoane strămutate sunt adăpostite de vineri după ce au fugit din orașul Mweso, unde rebelii M23, conduși de tutsi, au ucis aproximativ 20 de persoane de joi, potrivit armatei și a unui lider al societății civile

Atacul este cea mai recentă consecință a luptei dintre trupele congoleze și gruparea M23, ale căror ofensive au forțat zeci de mii de oameni să fugă și au înrăutățit criza umanitară și de securitate din regiune, care durează de decenii.

Purtătorul de cuvânt al MONUSCO, Ndeye Khady Lo, a declarat că luptele au loc în apropierea bazei Nyanzale a misiunii și a precizat că trupele de menținere a păcii vor patrula pentru a proteja civilii.

Biografia lui Horațiu Potra, cel mai cunoscut mercenar român

Horațiu Potra are 53 de ani și este originar din Mediaș. El a luptat în Legiunea Străină, iar la sfârșitul anilor ’90 a activat ca gardă de corp a emirului Qatarului. Ulterior, a ajuns în Republica Centrafricană, unde a instruit gărzile de corp ale președintelui statului.

Potra ar fi avut un contract și în Ciad, acolo unde i-a instruit pe insurgenți, după care ar fi fost angajat de milionarul Frank Timiș ca șef al securității operațiunilor sale din Africa.

De asemenea, numele lui a fost legat de cel al mercenarilor Wagner, într-un reportaj recent realizat de jurnaliștii de la Deutsche Welle, care au scris despre mobilizarea unor armate private din estul Europei, coordonate de Horațiu Potra, într-o zonă de conflict din RD Congo.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.