Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE da o lovitura grea unui candidat la prezidentiale. Ce sustine e "crud, inuman, ireversibil"

mae

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmit vineri un comunicat de prasa in care condamna pedeapsa cu moartea, pe care o descrie ca fiind un act "crud, inuman ireversibil". Pozitia exprimata de MAE privind acest subiect este prilejuita de marcarea  Zilei Internationale de lupta impotriva pedepsei cu moartea, care incalca dreptul fundamental al omului la viata si demnitate.

Insa precizarile MAE se rasfrang, chiar daca poate neintentionat, asupra unuia dintre candidatii la presedintie. Dan Diaconescu propune in programul sau de campanie la punctul 28 un reintroducerea pedepsei cu moartea. Ce-i drept el vrea sa consulte cetatenii prin referendum cu privire la acest aspect.

Cu toate astea aceasta propunere, chiar si a unui referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, contravine politicii externe a Romaniei. MAE explica faptul ca Romania este parte a luptei pentru eliminarea universala a pedepsei cu moartea.

"România, împreună cu Uniunea Europeană, militează împotriva pedepsei cu moartea inclusiv în cadrul forurilor multilaterale - Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei, OSCE - şi contribuie la adoptarea rezoluţiilor anuale ale Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind instituirea unui moratoriu asupra aplicării pedepsei capitale", arată comunicatul MAE de vineri.

"Niciun sistem juridic nu este la adăpostul unei erori judiciare, iar pedeapsa capitală reprezintă o pierdere ireversibilă a unei vieţi omeneşti. Deşi tendinţa la nivel mondial este din ce în ce mai favorabilă abolirii acestei pedepse, în continuare mai există state care aleg să-i condamne pe infractori la pedeapsa cu moartea şi care continuă execuţiile", precizează sursa citată.

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată la 10 decembrie 1948 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, consacră, în articolul 3, dreptul la viaţă.

În fiecare an, la 10 octombrie, în lumea întreagă este marcată Ziua Internaţională împotriva pedepsei cu moartea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.