Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE rus respinge acuzațiile SUA potrivit cărora Rusia îi hărțuiește diplomații

KremlinAndBoat

Presupusa folosire a forței împotriva unui diplomat american la Moscova de către un agent de securitate rus, dezvăluită în această săptămână de ziarul The Washington Post, contravine realității, a declarat joi la Moscova purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de agenția de presă Interfax.

În realitate, lucrurile au stat altfel, susținea ea. În noaptea de 5 spre 6 iunie, dintr-un taxi care a oprit în fața Ambasadei SUA din Moscova a sărit un bărbat necunoscut cu o căciulă îndesată pe cap, care s-a grăbit să intre. Agentul rus care asigura paza (la ambasadă) a vrut să verifice documentele persoanei suspecte pentru a se convinge că nu există nicio amenințare pentru misiunea diplomatică, dar, în loc de act de identitate, i s-a răspuns cu cot în figură, a relatat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Bărbatul, care a fost placat la intrarea în ambasadă, a reușit să intre, dându-l la o parte pe agentul de securitate rus, a mai spus ea, insistând că relatarea din The Washington Post vine în contradicție cu faptele reale.

'A existat un atac asupra unui agent de securitate în exercițiul funcțiunii, fapt confirmat de înregistrări video de la camere de supraveghere, care au fost transmise demult Departamentului de Stat' al SUA, a declarat Zaharova, adăugând că diplomația rusă a protestat în acest caz pe lângă ambasada americană.

Diplomatul implicat în incident era, de fapt, agent CIA, a susținut Zaharova, adăugând că, în noaptea respectivă, acesta, deghizat, revenise la ambasadă după o operațiune de spionaj. 'Poate că a fost mult prea nervos din cauză că voia să treacă fără să fie recunoscut, de aceea nici nu și-a prezentat ecusonul, iar când a fost oprit a sărit la bătaie', mai susține purtătoarea de cuvânt.

William Stevens, purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Moscova, declarase anterior pentru Interfax că partea americană pregătește o reacție la 'hărțuirea' personalului său diplomatic în Rusia.

The Washington Post relatase în ediția sa de la începutul acestei săptămâni că serviciile ruse efectuează filaje ''puțin discrete'' asupra diplomaților americani și familiilor lor.

'SUA nu sunt interesate într-o dezbatere publică privind această problemă. Noi credem că cel mai bine este să discutăm în particular în cadrul unor convorbiri la nivel guvernamental. Așa cum am spus, noi ne-am exprimat preocuparea noastră gravă față de oficialii ruși, inclusiv printr-un apel direct adresat de secretarul de stat John Kerry președintelui rus Vladimir Putin la 24 martie', a indicat Stevens, citat de Interfax.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.