Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maghiarii contestă recensământul oficial: Sunt cu cel puțin 100.000 de maghiari mai mult

romani maghiari unguri

Pe baza rezultatelor definitive ale recensământului din 1 decembrie 2021, efectuat la nivelul localităţilor, numărul populaţiei maghiare din ţară poate fi estimat la 1,1 milioane - s-a constatat în analiza publicată luni de experţii site-ului Nepszamlalas.ro citat de Magyar Nemzet care a ajutat la înregistrarea maghiarilor din România. Sociologii de la portalul menţionat au pornit de la faptul că în cadrul unei aşezări numărul celor ce nu deţin date privind naţionalitatea este acelaşi cu al celor ce îşi declară naţionalitatea.

Potrivit rezultatelor oficiale, au fost identificaţi în România 19.053.815 locuitori, dintre care 1.002.151 au declarat că sunt maghiari. Însă, în cazul a aproape 2,5 milioane de persoane nu s-a înregistrat şi naţionalitatea, iar în aprecierea experţilor printre aceştia s-ar mai afla alţi 100.000 de maghiari.

După cum au explicat experţii, dintre cele aproximativ 2,5 milioane de persoane cu naţionalitate necunoscută aproape 1,5 milioane au avut formulare incomplete, fie fără intenţie, fie din cauza unor greşeli din chestionare. Mai poate exista un alt milion care nu a completat personal formularul pe internet, sau nici nu au fost contactaţi de recenzori, aşa încât au transferat datele respective referitoare la persoanele respective - fără menţionarea naţionalităţii - din registrele administrative în baza de date a recensământului.

Potrivit celor de la Nepszamlalas.ro, numărul celor ce nu şi-au menţionat naţionalitatea nu a fost unul semnificativ nici la recensământul de anul trecut.

Portalul a evidenţiat şi faptul că raportul dintre etnii se socoteşte în mod oficial, pe baza metodei stabilite în ordonanţa de urgenţă din 2020, doar în cazul celor ce şi-au declarat şi naţionalitatea. Conform acestei metode proporţia românilor este de 89,33%, a maghiarilor 6,05%, a romilor 3,44%, a ucrainenilor 0,28%, a germanilor 0,14. Proporţia totală a celorlalte minorităţi etnice este de 0,77%.

Dacă maghiarii reprezintă 6,05% şi în grupul locuitorilor înregistraţi fără dovezile etnice, atunci în România cu 19 milioane de locuitori s-ar putea presupune că ar exista şi o populaţie de 1,140 milioane de maghiari. Sociologii au ţinut cont la calcule şi de faptul că în rândul maghiarilor absenţa de la recensământ a fost probabil mai redusă, iar proporţia celor cu formulare completate sau obţinute din evidenţele administrative ar da în jur de 9 procente faţă de cele 13 procente  existente la nivel naţional.

Concluzia lor a fost că acest lucru înseamnă un număr de aproximativ 1,1 milioane care fac parte din comunitatea maghiară din România.

Preşedintele UDMR a atras atenţia într-un comunicat asupra analizei efectuate de Nepszamlalas.ro. Hunor Kelemen a mulţumit membrilor comunităţii care şi-au asumat naţionalitatea, celor mai multe mii de participanţi la campania de informare, precum şi celor care au făcut posibilă prin modificarea legii - pentru prima oară din ultimii 30 de ani - folosirea limbii maghiare în procesul completării chestionarelor.

"Rezultatele recensământului sunt cunoscute şi este adevărat că avem şi pierderi serioase. În locul unei descurajări şi lamentări ne-aş propune, nouă tuturor, să ne continuăm munca începută pentru pământul nostru natal. O comunitate puternică în suflet şi inimă, neclintită în identitatea sa naţională va fi capabilă de aşa ceva: or, comunitatea noastră aşa este!" - a menţionat în încheiere preşedintele UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.