DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Magyar Lóránd (UDMR): Ministerul Agriculturii distorsionează opinia publică

inquamphotos.com / Octav Ganea
petre daea

Deputatul UDMR de Satu Mare, Magyar Lóránd, a susţinut vineri că Ministerul Agriculturii distorsionează opinia publică cu privire la amânarea aplicării Legii risipei alimentare. "Ministerul Agriculturii nu şi-a îndeplinit obligaţiile cu privire la aplicarea Legea risipei alimentare. Parlamentul a elaborat şi a votat anul trecut acest act normativ extrem de important. Ministerul, însă, caută portiţe şi amână elaborarea normelor metodologice privind aplicarea legii şi chiar vrea să modifice actul normativ, ceea ce nu mi se pare justificat", a susţinut deputatul UDMR din Satu Mare, potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres.

Magyar Lorand a subliniat că legea votată de Parlament în 2016 ar fi trebuit să intre în vigoare anul acesta, pe 21 mai, dar în lipsa unei metodologii elaborate de minister nu poate fi aplicată. "În România, 76 de kilograme de mâncare pe cap de locuitor sunt aruncate la gunoi în fiecare an. Suntem codaşi în Uniunea Europeană în această privinţă. Aruncăm la gunoi o treime din mâncare. Aici nu mă gândesc doar la alimentele din gospodărie, risipa se produce în fiecare etapă, de la producţie şi până ce alimentul ajunge la consumator. Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să facă tot posibilul cu scopul de a diminua risipa alimentară. În primul rând, acest adevărat fenomen are şi un alt efect: poluează mediul. Apoi, alimentele aruncate nu sunt expirate. Cu aceste alimente şi cu ajutorul organizaţiilor nonguvernamentale am putea diminua - chiar dacă nu elimina - numărul persoanelor din România care nu au suficientă hrană", a arătat deputatul UDMR.

Acesta a menţionat că legea adoptată anul trecut prevede că risipa alimentară trebuie suprimată la fiecare nivel de producţie şi că magazinele au obligaţia de a vinde alimentele care se apropie de termenul de valabilitate la un preţ mai mic. Totodată, au posibilitatea de a dona aceste alimente unor organizaţii nonguvernamentale, care au posibilitatea de a le trimite persoanelor nevoiaşe. Lorand Magyar a precizat că acele alimente care nu mai sunt utile consumului uman sau animal ar ajunge să fie compostate şi folosite ca materie primă pentru producerea de biogaz. Iar dacă după aceste proceduri încă mai rămân alimente risipite, acestea trebuie distruse conform legislaţiei în vigoare pentru a proteja mediul înconjurător.

'Este inacceptabil ca o lege atât de importantă să nu fie aplicată în România, în condiţiile în care ţara este pe locul nouă în Uniunea Europeană într-un top al celor mai risipitoare state în materie de alimente', a spus deputatul UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.