Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magyar Lorand (UDMR): Ministerul Agriculturii nu şi-a îndeplinit obligaţiile

udmr

Deputatul UDMR Magyar Lorand acuză Ministerul Agriculturii că nu a elaborat normele metodologice privind aplicarea Legii risipei alimentare, ceea ce face imposibilă aplicarea ei, potrivit unei informări de presă transmisă vineri de UDMR. "Ministerul Agriculturii nu şi-a îndeplinit obligaţiile cu privire la aplicarea Legii risipei alimentare. Parlamentul a elaborat şi a votat anul trecut acest act normativ extrem de important. Ministerul, însă, caută portiţe şi amână elaborarea normelor metodologice privind aplicarea legii şi chiar vrea să modifice actul normativ, ceea ce nu mi se pare justificat", a arătat deputatul UDMR din Satu Mare.

Potrivit acestuia, legea votată de Parlament în 2016 ar fi trebuit să intre în vigoare anul acesta, pe 21 mai, dar în lipsa unei metodologii elaborate de minister nu poate fi aplicată. "În România, 76 de kilograme de mâncare pe cap de locuitor sunt aruncate la gunoi în fiecare an. Suntem codaşi în Uniunea Europeană în această privinţă. Aruncăm la gunoi o treime din mâncare. Aici nu mă gândesc doar la alimentele din gospodărie, risipa se produce în fiecare etapă, de la producţie şi până ce alimentul ajunge la consumator. Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să facă tot posibilul cu scopul de a diminua risipa alimentară. În primul rând, acest adevărat fenomen are şi un alt efect: poluează mediul. Apoi, alimentele aruncate nu sunt expirate. Cu aceste alimente şi cu ajutorul organizaţiilor nonguvernamentale am putea diminua, chiar dacă nu elimina, numărul persoanelor din România care nu au suficientă hrană", a explicat deputatul UDMR.

El a arătat că legea adoptată anul trecut prevede că risipa alimentară trebuie suprimată la fiecare nivel de producţie şi că magazinele au obligaţia de a vinde alimentele care se apropie de termenul de valabilitate la un preţ mai mic. Totodată, au posibilitatea de a dona aceste alimente unor organizaţii nonguvernamentale, care le pot trimite persoanelor nevoiaşe, conform Agerpres.

Magyar Lorand a precizat că acele alimente care nu mai sunt utile consumului uman sau animal ar ajunge să fie compostate şi folosite ca materie primă pentru producerea de biogaz, iar dacă după aceste proceduri încă mai rămân alimente risipite, acestea trebuie distruse conform legislaţiei în vigoare pentru a proteja mediul înconjurător. "Este inacceptabil ca o lege atât de importantă să nu fie aplicată în România, în condiţiile în care ţara este pe locul nouă în Uniunea Europeană într-un top al celor mai risipitoare state în materie de alimente", a spus deputatul UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.