Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAI aruncă bomba: milioane de români vor semna electronic, cu statul și mediul privat, prin noile cărți de identitate!

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
Carte de identitate electronica

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat asigurări, în cadrul unei dezbateri publice pe tema unei Ordonanțe privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate (CEI), că începând cu 2023 milioane de români vor deține semnături electronice la pachet cu noile cărți electronice de identitate ce urmează să fie emise de către statul român. În plus, până la sfârșitul anului aceste noi cărți electronice de identitate urmează să fie emise în toată țara.

„Pe baza experienţelor, în a doua parte a acestui an vom iniţia extinderea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel naţional. Vom începe la nivelul municipiului Bucureşti şi, progresiv, vrem să emitem la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ, şi ulterior în toate locaţiile de la nivel naţional. Vrem ca până la 31 decembrie 2023 să putem emite cartea electronică de identitate la nivelul tuturor serviciilor comunitare", a spus Cătălin Giulescu, chestor de poliţie și directorul Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.

Reprezentanții mediului de afaceri prezenți la dezbatere au ridicat un semn de întrebare cu privire la puterea pe care o va avea semnătura electronică avansată emisă de MAI în relația românilor cu mediul privat. “Faptul că documentele semnate cu semnătura avansată emisă de MAI au valoare juridică de documente semnate olograf. Întrebarea mea este dacă nivelul de încredere este suficient de ridicat încât să fie considerate documente olografe de stat, de ce nu se poate să fie considerate la fel şi în relaţia cu terţii?", a întrebat Georgiana Murgulescu, reprezentanta Confederației Patronale Concordia.

În opinia chestorului Giulescu, semnăturile electronice care vor fi emise de MAI pe fiecare nouă carte electronică de identitate vor sprijini cetățenii nu doar în autentificarea și semnarea electronică în relația cu autoritățile statului, ci și cu mediul privat. "Nu ţine de noi acest lucru. Ţine de cel care receptează. Noi vom asigura conformitatea, dar nu putem impune obligaţii pentru terţi. Obligaţia e prevăzută de lege pentru a nu produce distorsionări în ceea ce priveşte piaţa concurenţială! În opinia mea, proiectul poate produce efecte pentru privaţi dacă acceptă o astfel de soluţie, un astfel de rol. În ceea ce priveşte certificatele digitale pe noi le vom înscrie pe suportul cărţii electronice, funcţia de validare va fi deschisă tuturor, nu doar celor din Administraţia Publică", a mai spus Cătălin Giulescu.

Cartea electronică de identiate, motor al creșterii economice

Prezent la dezbateri, Cristian Pelivan, director executiv al Asociației Române a Magazinelor Online, a declarat că noua carte electronică de identitate ar putea deveni un motor al creșterii economice și un pilon al economiei digitale, în măsura în care va putea fi ușor de folosit și va permite efectuarea de operațiuni comerciale, prin posibilitatea folosirii semnăturii electronice avansate a MAI și în relația cu entități private. Potrivit acestuia, studiile firmelor de consultanță arată că economia digitală din România ar putea ajunge până în 2030 la valoarea de 52 de miliarde de euro, cu condiția adoptării de către stat a unor măsuri ce încurajează digitalizarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.