Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai înțelege vreun om politic ce așteptări are electoratul?

Traseism_politic

În luna iunie a.c., în timp ce o mare parte a oamenilor de pe rețelele sociale din România încă sărbătoreau scorul obținut de USR în alegerile Europarlamentare, analizând datele barometrului din luna iunie pe care l-am realizat am făcut o declarație publică în urma căreia multă lume m-a acuzat de manipulare.

Conform datelor pe care le aveam, 35% dintre persoanelor care au votat USR la Europarlamentare declarau că USR nu trebuie să aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale, ci să-l susțină pe actualul Președinte, Klaus Iohannis.

Evident că, cel puțin analizând rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale, nimeni nu a “auzit” această informație.

Dacă ne uităm pe numărul voturilor obținute de USR la europarlamentare și numărul voturilor obținute de Dan Barna putem observa o diminuare cu 40%.

Europarlamentare PNL - 2.449.068 voturi

Europarlamentare USR-PLUS - 2.028.236 voturi

Prezidențiale PNL – 3.162.105 voturi  (+713.037)

Prezidențiale USR-PLUS - 1.215.765 voturi (- 812.471)

Tot în luna iunie a.c. am atras atenția că PSD a pierdut de la alegerile parlamentare din 2016 până la alegerile eruoparlamentare din 2019 cca 1,4 milioane de voturi. O mică parte dintre acestea au plecat către Pro România, dar, cel mai important, 1 milion de voturi s-au pierdut prin neprezentare. Mai clar, pe înțelesul tuturor, 1 milion de oameni care au votat PSD la alegerile parlamentare din 2016 nu au mai venit la vot la alegerile europarlamentare.

Acest lucru trebuia să transforme modul în care PSD înțelegea să comunice în perioada dintre europarlamentare și prezidențiale. Prin cine comunică. Cum comunică. Ce comunică.

La 5 luni distanță de la acel moment, a venit momentul alegerilor prezidențiale.

Europarlamentare PSD - 2.040.765 voturi

Prezidențiale PSD - 2.009.145 voturi

După cum se poate observa cu ușurință, cele două scoruri ale PSD, cel de la europarlamentare și cel de la prezidențiale, sunt aproape identice. PSD nu a reușit să recupereze nimic din voturile pe care le-a pierdut între europarlamentare și prezidențiale.

În 2020 sunt două rânduri de alegeri. Locale și Parlamentare.

Acum, după primul tur al alegerilor Prezidențiale, uitându-mă cu mare atenție la conferința comună de presă a lui Dan Barna și a lui Dacian Cioloș, am rămas cu impresia că USR o să accepte un rol secundar în această alianță, lăsând prim-planul partidului condus de Dacian Cioloș. Îndrăznesc să cred că este una dintre cele mai mari greșeli pe care o poate face USR. De ce? Pentru că alianța aceasta a avut de-a lungul timpului o intenție de vot în sondaje formată din două (2) cifre: 18% + 4% !

Autor: Vladimir Ionaș, sociolog

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.