Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mult de 2000 de minori tunisieni au ajuns în mod ilegal în Italia în primele şapte luni ale anului (FTDES)

Tunisia

Mai mult de 2000 de minori tunisieni au ajuns în mod ilegal în Italia din ianuarie 2022 până în prezent, a anunţat miercuri Forumul tunisian pentru drepturi economice şi sociale (FTDES), informează AFP.

Această organizaţie nonguvernamentală specializată în dosare de imigraţie ilegală nu oferă însă detalii în ceea ce priveşte vârsta acestor minori.

În total, 10.139 de tunisieni, dintre care 498 de femei, au putut ajunge pe coasta Italiei de la începutul anului, precizează FTDES într-un comunicat.

În schimb, peste 14.700 de migranţi ilegali, dintre care mai mulţi sub-saharieni, au fost interceptaţi şi împiedicaţi să-şi continue traversarea, iar 443 au murit sau au fost daţi dispăruţi în aceeaşi perioadă.

Moartea unei învăţătoare tunisiene şomere şi a fiului ei de 4 ani, înecaţi în timpul unei tentative de a ajunge ilegal în Europa dinspre oraşul Monastir, pe 14 august, dramă dezvăluită de presă şi confirmată marţi de paza de coastă, a suscitat un val de emoţie în Tunisia, potrivit Agerpres.ro.

Disperarea, deteriorarea serviciilor publice într-o ţară în care viitorul este unul incert "face din pericolul mării unul secundar pentru aceşti migranţi care visează la o viaţă mai bună pentru ei şi pentru copiii lor", subliniază FTDES.

Acest ONG condamnă de asemenea "politicile inumane ale Uniunii Europene care restrâng libertatea de circulaţie".

Tunisia, care trece printr-o gravă criză politico-economică, numără deja patru milioane de săraci.

Ţară este de asemenea foarte divizată după lovitura de stat de acum un an a preşedintelui Kais Saied, care şi-a revendicat toate puterile în aşteptarea unor alegeri legislative promise pentru sfârşitul anului.

Italia, o parte din coasta căreia se află la numai 200 de km de litoralul tunisian, este una dintre principalele porţi de intrare în Europa pentru migranţii din Africa de Nord.

Potrivit Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), ruta de pe Mediterana Centrală a fost utilizată de 42.500 de migranţi în perioada ianuarie-iulie 2022, în creştere cu 44% comparativ cu primele şapte luni ale anului 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.