Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai multe jucătoare care au fost în grevă s-au alăturat echipei naţionale

vavel.com
fotbal feminin

Şase fotbaliste ale naţionalei Spaniei, dintre care cinci au fost în grevă după afacerea Rubiales, s-au prezentat marţi la o primă reunire a echipei lor reprezentative la Madrid, deşi au afirmat cu o zi înainte că nu doresc să mai joace pentru La Roja, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Olga Carmona, jucătoarea lui Real Madrid, care a marcat golul victoriei în finala Cupei Mondiale din 20 august împotriva Angliei, şi alte patru internaţionale aflate în grevă, s-au alăturat noii lor selecţionere şi staff-ului său tehnic la un hotel lângă aeroportului din Madrid.

Toate au fost semnatare ale comunicatului publicat vineri, în care 39 de jucătoare, inclusiv 21 din cele 23 de campioane mondiale, au anunţat că nu sunt îndeplinite condiţiile ca să poată juca din nou pentru Spania.

Jucătoarele cer schimbări structurale profunde la Federaţia spaniolă de fotbal (RFEF), considerând insuficiente demisia preşedintelui acesteia, Luis Rubiales, în urma sărutului forţat impus lui Jenni Hermoso, şi demiterea selecţionerului Jorge Vilda, ale cărui metode au fost criticate de ele.

O a şasea jucătoare, Athenea del Castillo, s-a prezentat şi ea, în timp ce alte componente ale naţionalei sunt aşteptate în cursul după-amiezii lângă Valencia, pentru pregăti meciul de vineri din Liga Naţiunilor din Suedia

Întrebată de un ziarist dacă este "fericită" să fie la naţională, portarul Misa Rodriguez a răspuns "nu", confirmând faptul că grevistele se întorc împotriva voinţei lor, deoarece riscă sancţiuni.

"Dacă jucătoarele nu se prezintă, guvernul trebuie să aplice legea. Îmi pare rău să o spun astfel, dar trebuie să facem ce avem de făcut", a avertizat preşedintele Consiliului Superior al Sportului (CSD), Victor Francos, la postul de radio Cadena Ser.

Legea sportului din Spania din 2022 prevede că neprezentarea la convocarea la echipele naţionale constituie o infracţiune "foarte gravă". Amenzile potenţiale variază de la 3.000 la 30.000 de euro, iar jucătoarele îşi pot pierde licenţa pentru o perioadă de până la cinci ani.

Victor Francos, secretar de stat pentru Sport, se va întâlni cu jucătoarele pentru a încerca să găsească o ieşire din criză, au confirmat pentru AFP surse apropiate de CSD.

La sosirea la hotel, noua selecţioneră Montse Tome a asigurat că cele 20 de jucătoare aflate în grevă vor accepta convocarea. Ea a surprins luni, anunţând o listă cu cincisprezece campioane mondiale şi alte jucătoare, care au cerut să nu fie selecţionate în aşteptarea unei reforme totale a Federaţiei. Pe listă nu figurează Jenni Hermoso.

"Ceea ce a fost exprimat în comunicatul nostru de vinerea trecută arată clar şi fără nicio altă interpretare posibilă dorinţa noastră fermă de a nu fi convocate din motive justificate. Aceste declaraţii rămân în deplină vigoare", se poate citi în comunicatul publicat luni seara pe reţeaua X (fostă Twitter) de Alexia Putellas, dublă câştigătoare a Balonului de Aur.

Montse Tome a lăsat-o deoparte pe Jenni Hermoso pentru a o "proteja". Reacţionând la afirmaţiile selecţionerei, jucătoarea a întrebat: "De ce sau de cine să mă protejeze?"

"RFEF nu are dreptul să priveze Spania de naţionala sa feminină, cu atât mai mult după ce a câştigat o Cupă Mondială", a declarat marţi ministrul spaniol al Culturii şi Sportului, Miquel Iceta. El a cerut ca RFEF să fie "un loc al siguranţei, competivităţii şi profesionismului".

Pe lângă sprijinul guvernului, campioanele mondiale l-au primit şi pe cel al viitoarelor lor adversare. "Dacă ele consideră că trebuie să boicoteze ca să se întâmple ceva, este clar că noi le susţinem", a asigurat internaţionala suedeză Filippa Angeldahl.

Spania va întâlni Suedia, vineri, şi Elveţia, pe 26 septembrie, în Liga Naţiunilor, turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, fără să se ştie deocamdată dacă jucătoarele campioane mondiale vor fi pe teren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.