Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai multe mame din Republica Moldova vor să-și ia copiii din armată: 'Ca mamă îmi fac griji de sănătatea lui' (Video)

Ministerul Apărării al Republicii Moldova
soldati moldova armata moldoveana moldova

Câteva mame din Bălți, Republica Moldova, ale căror feciori au fost înrolați în armată vara aceasta, au mers azi la brigada militară din oraș. Acestea spun că copii lor au trecut concursul de admitere la școli profesionale și colegii, dar nu pot merge la studii pentru că nu sunt lăsați să plece din unitate.

În unul din aceste cazuri s-a expus și Judecătoria Bălți care a dispus anularea ordinului prin care unul dintre tineri a fost înrolat în armată. Conducerea unității militare spune că decizia de a executa sau nu hotărâre instanței îi aparține Ministerului Apărării, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

Vladislav, fiul Lilianei Sauleac a fost încorporat în armată în iulie 2023. Femeia spune că la câteva zile după ce s-a întâmplat acest lucru, a fost anunțată că tânărul a fost admis la studii, așa că acum aceasta e dispusă să facă totul pentru ca el să meargă să obțină o profesie. Ea s-a adresat în judecată i-ar acum câteva zile instanța ia dat câștig de cauză, doar că tânărului nu i se permite să părăsească Unitatea Militară.

LILIANA SAULEAC, Locuitoarea orașului Bălți: „Noi deja avem de la judecător avem hotărârea că el are dreptul să ducă să învețe, a fost înmatriculat la colegiu. Mă sună și de la colegiu și întreabă ce faceți doamnă, vine băiatul la învățat s-au nu. De când el este la armată, are două luni și oleacă, are o lună și o săptămână stă numai în spitale și la Chișinău și aici la Bălți

În aceeași situație sunt și alte mame care vor ca băieții lor să fie eliberați pentru ași face studiile. Mai mult, acestea invocă și motive de sănătate.

IANA SCRIPCARI, Locuitoarea orașului Bălți: „Are problemă gravă cu piciorul, în 2016 a fost operat, i-a fost cioplit osul de la picior, i-a fost tăiat tendonul, arterial, deci o intervenție chirurgicală foarte gravă. Este încadrat la Colegiul din satul Alexăndreni, dar să sperăm că totul se va primi la noi căci ne judecăm mai departe, nu este o problemă cu aceasta.”

INA PÎSLARUC, Locuitoarea orașului Bălți: „Copilul meu din cauza problemelor de sănătate nu poate să facă serviciul militar, lui îi este contraindicat, are probleme cu inima. Ca mamă îmi fac griji de sănătatea lui, noi ne-am adresat la toate instanțele de unde vine același răspuns. El încă este înscris la școală la contract și el vrea să învețe. Eu vreau și vin aici la unitatea militară, dar nu ne dau nici un răspuns.

Comandantul Brigăzii 1 Infanterie Motorizată din Bălți, Ion Ojog, spune că solicitările acestor mame vor fi examinare, iar în cazul soldatului care trebuie să fie eliberat conform deciziei judecătorești, decizia finală o va lua Ministerul Apărării.

ION OJOG, Comandantul Brigăzii 1 Infanterie Motorizată: „Nu este prima vizită a acestor doamne în unitatea militară, dumnealor solicită de la noi careva documente, ne străduim să le eliberăm în mod cât mai urgent. Cum am primit scrisoarea, am făcut un raport către eșalonul superior și așteptăm decizia de la conducerea Armatei Naționale, acesta este unul din momentul pe la-am menționat că nu este de competența mea, când o să avem decizia o să precedăm conform deciziei primite.

Am cerut un răspuns de la Ministerul Apărării, ofițerul de presa ne-a spus să expedie o solicitare în scris și ne vor răspunde în termenul prevăzut de lege.  În perioada aprilie–iulie 2023 în Armata Națională au fost înrolați 1.500 de recruți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.