Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai multe ONG-uri au solicitat BEC să clarifice reglementările privind viza de flotant şi utilizarea urnei speciale

BEC
BEC Biroul Electoral Central

Mai multe organizaţii neguvernamentale, reunite în Coaliţia FiecareVot, au solicitat Biroului Electoral Central (BEC) să clarifice reglementările introduse prin Hotărârea 81 de luni referitoare la viza de flotant şi utilizarea urnei speciale, potrivit unui comunicat al Expert Forum, transmis, marţi, AGERPRES.

În scrisoarea adresată BEC, ONG-urile semnatare (Asociaţia CIVICA, Asociaţia Expert Forum, Asociaţia Geeks for Democracy, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Centrul pentru Resurse Civice şi Observatorul Electoral) menţionează că reglementarea din hotărârea BEC potrivit căreia "alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reşedinţă" nu este suficient de clară şi nu stabileşte ce se întâmplă cu alegătorii care primesc viza de flotant după această dată.

"În acest sens, considerăm că BEC trebuie să acopere toate situaţiile posibile şi să clarifice prevederile art. 2 în spiritul prevederilor legii electorale, care stabileşte că alegătorii care au viza de reşedinţă şi nu sunt înscrişi în listele permanente pot fi adăugaţi pe listele suplimentare în ziua alegerilor, fără a stabili un termen limită pentru obţinerea vizei de reşedinţă. Anunţarea unor termene limită pentru obţinerea documentelor necesare votării după ce aceste termene au trecut este o practică inacceptabilă de natură să îngreuneze înţelegerea procedurilor de către participanţii la procesul electoral şi chiar exercitarea dreptului de vot. Mai mult, Biroul Electoral Central are competenţa de a adopta decizii în interpretarea legii, dar nu de a modifica prevederile legale sau de a adăuga la lege", arată scrisoarea.

De asemenea, potrivit sursei citate, hotărârea BEC introduce precizări privind utilizarea urnei speciale, fără a ţine cont până la capăt de situaţia generată de COVID-19.

"Cu alte cuvinte, introduce proceduri similare cu cele din anii trecuţi şi nu detaliază suficient care sunt măsurile de siguranţă pentru votarea la domiciliu sau în instituţii. Mai mult, înscrierea este restrictivă, în sensul în care regula generală este că se poate realiza în preziua alegerilor, între orele 18.00 şi 20.00 Decizia actuală nu ţine cont de alegătorii care nu au documente şi care nu pot părăsi domiciliul din cauza îmbolnăvirii sau unei suspiciuni. Cu alte cuvinte, alegătorii care nu au documente care pot dovedi faptul că nu sunt deplasabili sau sunt bolnavi nu pot vota conform reglementărilor actuale. Menţionăm că ar fi fost necesară o modificare a legii din timp pentru a extinde reglementările actuale", arată ONG-urile semnatare.

Potrivit scrisorii trimise BEC, cererile pentru solicitarea urnei mobile se depun la secţia de votare; în contextul în care ar trebui să fie implementate cât mai multe măsuri pentru prevenirea infectării cu COVID-19, ar fi fost necesară oferirea posibilităţii de înscriere prin mijloace electronice.

"Solicităm Biroului Electoral Central să clarifice aceste reglementări şi să le modifice dacă este cazul şi să stabilească reguli clare pentru toate categoriile de alegători, întrucât dreptul la vot nu poate fi limitat prin astfel de decizii. De asemenea, reamintim importanţa transparenţei decizionale şi solicităm încă o dată BEC să deschidă şedinţele către public, cum se întâmplă în multe alte ţări precum Republica Moldova, Macedonia sau Serbia", mai prevede documentul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.