Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai multe ONG-uri critică Italia pentru restricțiile impuse asupra operațiunilor maritime de salvare a migranților

Info Migranti
Lampedusa migranti mediterana

Organizaţiile neguvernamentale implicate în activităţi de salvare pe Marea Mediterană le-au cerut joi autorităţilor italiene să ''pună capăt piedicilor'' în calea operaţiunilor maritime de salvare a migranţilor, ''obstrucţiile'' impuse de Roma generând în opinia lor o ''creştere a numărului de morţi'', relatează AFP.

Aflată în prima linie în faţa ambarcaţiunilor cu migranţi ce încearcă să ajungă în Europa, Italia a adoptat la începutul lui 2023 un decret care împiedică parţial activităţile navelor umanitare, potrivit Agerpres.

De un an, aceste vase trebuie să transporte persoanele salvate către un port desemnat al primei operaţiuni, ceea ce împiedică ONG-urile să-şi multiplice operaţiunile de salvare.

Porturile de debarcare stabilite se află deseori foarte departe, în nordul Italiei, condiţii care au generat o ''creştere a numărului de morţi în Mediterana Centrală'', au scris organizaţiile respective, printre care SOS Méditerranée, Medici Fără Frontiere (MSF) şi Sea-Watch, într-o declaraţie comună.

''În numeroase cazuri, trebuie să alegem între a ne conforma reglementării italiene ştiind că riscăm să lăsăm în urmă persoane în pericol de moarte şi a ne îndeplini obligaţia legală de salvare şi a risca ulterior amenzi, detenţia şi eventuala confiscare a navelor noastre'', au subliniat semnatarii.

Aceste ONG-uri le solicită ''autorităţilor italiene să înceteze imediat împiedicarea activităţilor de căutare şi salvare''.

Începând din februarie 2023, Italia a decis să aresteze în 16 ocazii o navă acuzată de încălcarea noii reglementări, potrivit ONG-urilor semnatare, care au estimat aceste detenţii cumulate la ''peste 300 de zile'' de navigaţie.

În 2023, 3.129 de migranţi au murit sau au fost daţi dispăruţi după ce s-au angajat în traversarea Mediteranei, conform datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. De la începutul acestui an, 185 de persoane au decedat în încercarea de traversare a Mării Mediterane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.