Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mulţi jucători, mai multă tehnologie, noutăţile Cupei Mondiale 2022

cupa mondiala
După introducerea asistenţei video la arbitraj (VAR) la Cupa Mondială din 2018 din Rusia, FIFA a validat pe 1 iulie utilizarea la turneul qatarian (20 noiembrie-18 decembrie) a "tehnologiei semi-automatizate a ofsaidului" (SAOT), un mecanism destinat să accelereze şi să fiabilizeze deciziile arbitrilor.

Această etapă suplimentară, testată la Cupa Arabă la finele lui 2021 şi apoi la Cupa Mondială a Cluburilor şi în acest sezon în Liga Campionilor, permite să stabilească în orice moment poziţia jucătorilor şi a balonului, facilitând detectarea ofsaidului fără totuşi să înlocuiască aprecierile arbitrilor.

În Qatar, acest sistem va utiliza 12 camere plasate sub acoperişurile stadioanelor şi va controla "până la 29 de puncte de date, de 50 de ori pe secundă", în timp ce un captator plasat în centrul balonului va trimite date de "500 ori pe secundă", determinând momentul cel mai precis în care este jucat şi pe care ochiul uman nu-l poate percepe.

Cu ajutorul inteligenţei artificiale, precizează FIFA, o alertă va fi transmisă arbitrilor video "de fiecare dată când balonul este primit de un atacant care se afla în poziţie de ofsaid" în momentul pasei, şi va informa arbitrul principal, căruia îi va reveni decizia finală.

În privinţa numărului de jucători, FIFA a modificat tabuul "listei de 23", intangibilă de la Cupa Confederaţiilor din 2001, crescând din luna iunie la 26 numărul maxim de jucători pentru fiecare echipă la Cupa Mondială 2022, perpetuând această măsură de flexibilitate introdusă în timpul pandemiei de Covid-19 şi adoptată deja de UEFA la EURO 2020.

Obiectivul este de a integra riscurile de infectare şi carantină, dar şi să ţină cont de "perioada neobişnuită în cursul căreia Cupa Mondială va avea loc", în plin sezon în Europa, respectiv în noiembrie-decembrie şi nu în timpul verii.

International Board (IFAB), garantul legilor fotbalului, a validat definitiv la jumătatea lunii iunie trecerea de la trei la cinci schimbări de echipă la fiecare meci, o măsură introdusă şi ea în timpul pandemiei şi care a convins în final toţi actorii jocului.

Acest amendament la "legea 3" a fotbalului a fost decis de IFAB în mai 2020 şi urma să acopere până la finele lui 2021 competiţiile de club şi până la 31 iulie 2022 meciurile internaţionale, dar a fost prelungit în cele din urmă până la finele lui 2022.

În octombrie 2021, IFAB a lăsat la alegerea fiecărei competiţii să adopte sau nu cele cinci schimbări, Premier League rămânând mult timp sceptică.

În schimb, International Board a decis să prelungească până în august 2023 testele privind o şasea schimbare în caz de comoţie cerebrală, un subiect delicat în fotbal pentru că efectele unei lovituri la cap apar deseori cu întârziere, complicând o evaluare imediată, "pentru a aduna cât mai multe date pentru a lua o decizie ştiinţifică validă".

Ca şi la CM 2018, arbitrul va putea întrerupe jocul timp de trei minute în cazul unei comoţii cerebrale şi nu va permite revenirea jucătorului în cauză pe gazon fără ca aceasta să fie autorizată de medicul echipei.

La Cupa Mondială din Qatar, în cazul egalităţii de puncte între două sau mai multe echipe la finalul meciurilor din faza grupelor, criteriile de departajare pentru optimile de finală vor fi, în ordine, golaverajul, apoi numărul de goluri marcate, rezultatele directe şi în final clasamentul fair play, calculat pe baza cartonaşelor galbene şi roşii primite de echipe în faza grupelor. În cazul în care echipele nu se pot departaja nici după atâtea criterii se recurge la tragerea la sorţi.

Un jucător va fi suspendat în cazul cumulului a două cartonaşe galbene, dar avertismentele vor fi şterse după sferturile de finală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.