Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mulţi pianişti participanţi la un studiu au învăţat să cânte cu 11 degete

pian

Cum s-ar descurca pianiştii dacă s-ar trezi brusc cu un deget mare în plus la mână? Creierele lor ar fi derutate, sau degetul suplimentar ar adăuga o nouă dimensiune interpretării lor? Specialistul în neuroştiinţe Adlo Faisal şi echipa sa de la Imperial College London au dezvoltat un deget mare robotic pentru a afla răspunsurile, relatează Reuters miercuri.

La o oră de la instalarea degetului artificial lângă degetul mic de la mâna dreaptă, şase pianişti au învăţat să îl integreze pe claviatură, acesta fiind direcţionat prin impulsuri electrice generate prin mişcarea piciorului, potrivit agerpres.ro.

"Inspirat de propria pasiune pentru pian, m-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă aş avea un deget în plus", a declarat pentru Reuters Faisal, profesor de inteligenţă artificială şi neuroştiinţe la Departamentul de Bioinginerie şi Departamentul de Informatică din cadrul Imperial College London.

"Există o zonă dedicată în creier, responsabilă de fiecare deget", a spus el.

"Aşa că acum vine întrebarea: dacă eu vă ofer cel de-al unsprezecelea deget... îl procesaţi la fel ca pe un membru obişnuit?", a adăugat cercetătorul.

Echipa din cadrul Laboratorului Creier & Comportament pe care Faisal îl conduce a constatat că, indiferent de abilitatea lor de a cânta la pian, cei şase pianişti şi alţi şase voluntari care nu ştiau să cânte la acest instrument s-au adaptat rapid la degetul mare artificial. Acest lucru sugerează că oamenii nu au capacităţi limitate în ceea ce priveşte utilizarea unui deget suplimentar în cadrul unor sarcini cu care sunt familiarizaţi.

"Faptul că se poate cânta cu unsprezece degete nu este un lucru banal şi are legătură cu modul în care creierul este conectat", a spus Faisal.

"Aşadar, putem susţine că aceasta reprezintă o dovadă. Putem s-o facem. Următoarea provocare ar fi să aflăm dacă se poate face cu două degete, deci cu 12 degete. Putem face şi altceva?", a precizat cercetătorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.