Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mulți polonezi mor acum decât înainte de pandemie (Euractiv)

AP
Polonia

În 2022 au murit mai mulți polonezi decât în 2019, ceea ce înseamnă că acum mor mai mulți polonezi decât înainte de pandemia de Covid-19.

În 2022 au murit în Polonia 408.000 de oameni. Cu 30.000 mai mult decât în 2019. Iar comparativ cu anul trecut în ianuarie-noiembrie 2022 au murit cu 56.000 mai mulți oameni, relatează Euractiv citat de Rador.

„Ne așteptam ca în 2022 să fie mai multe decese decât în 2019 din cauza îmbătrânirii populației. Dar e mai rău decât ne așteptam, din cauza datoriei sanitare”, a declarat profesorul demograf Piotr Szukalski, citat de Dziennik Gazeta Prawna.

Polonia înregistrează o situație excepțional de rea în privința numărului de decese post-pandemie, comparativ cu alte state UE, și s-a clasat a treia în Europa, după Bulgaria și România, la numărul de decese în exces din cursul pandemiei.

Și speranța de viață a scăzut după pandemie în Polonia, cu 2,4 ani.

Polonezii mor cel mai frecvent din cauza bolilor cardiovasculare, cancerelor și afecțiunilor respiratorii. În schimb, cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial sunt boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral și boala pulmonară obstructivă cronică.

Aproximativ 41.000 de polonezi au murit de Covid-19 în 2020 și 91.000 în 2021, când au reprezentat 18% din totalul deceselor.

Per total, peste 110.000 de polonezi au murit de Covid-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.