Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mulți studenți pro-democrație din Hong Kong au fost arestați pentru 'instigare la ură față de guvern' după ce au livrat dulciuri unor deținuți

reuters.com

Poliția din Hong Kong a arestat luni trei membri ai unui grup de studenți pro-democrație, acuzându-i de o „conspirație pentru a incita la subversiune”, inclusiv ajutând la livrarea gustărilor deținuților cu scopul de a recruta adepți.

Poliția din Hong Kong a arestat peste 100 de persoane în temeiul unei legi de securitate națională pe care Beijingul a impus-o fostei colonii britanice în iunie anul trecut, conform căreia criticii spun că erodează libertățile promise atunci când a revenit la stăpânirea chineză în 1997.

Beijingul și guvernul orașului spun că legea este necesară pentru a proteja prosperitatea Hong Kongului și pentru a proteja împotriva interferențelor externe.

Superintendentul senior al poliției, Steve Li, a declarat reporterilor că poliția a arestat doi bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, spunând că au instigat la ură față de guvern și au îndemnat pe alții să nu respecte legea și să subverteze puterea statului.

Li a spus că un grup cunoscut sub numele de Student Politicism a înființat cabine stradale pentru a răspândi ceea ce el a numit "discurs plin de ură" împotriva guvernului, inclusiv îndemnând oamenii să nu folosească o aplicație guvernamentală cu date privind răspândirea coronavirusului, informează Reuters.com.

Poliția a atacat depozitul grupului și a confiscat cantități mari de dulciuri, măști chirurgicale, biscuiți, loțiune și cărți - toate articolele de pe o listă de bunuri pe care deținuții au voie să le primească din exterior - ca dovadă.

Dar Li a sugerat că activiștii democrației foloseau obiectele pentru a câștiga adepții din închisoare.

"Ajutarea prizonierilor nu este o problemă, dar depinde de intenție", a spus Li.

"Dacă intenția este de a ajuta prizonierii cu aceleași credințe și de a recruta adepți pentru a continua să încalce securitatea națională, este o problemă sigură".

De asemenea, grupul a folosit lozinci declarate ilegale în conformitate cu noua lege a securității naționale și le-a spus oamenilor să „se pregătească pentru următoarea revoluție”, a spus Li.

Grupul a declarat pe pagina sa de Facebook că doi dintre liderii săi, Wong Yat-chin și Chan Chi-sum, se numără printre cei trei arestați.

Wall-fare, un grup pentru drepturile deținuților care a furnizat provizii pentru prizonieri, s-a desființat săptămâna trecută după ce șeful securității din Hong Kong, Chris Tang, a spus că deținuții folosesc articole, inclusiv dulciuri, pentru a recruta adepți în închisoare și a pune în pericol securitatea națională.

Legea securității naționale sancționează ceea ce China consideră secesiunea, subversiunea, terorismul și coluziunea cu forțe străine chiar și cu închisoare pe viață.

Mulți dintre cei mai proeminenți politicieni și activiști pro-democrație ai orașului sunt în închisoare, fie în conformitate cu noua legislație, fie după ce au fost condamnați pentru alte acuzații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.