Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai puţini islamişti şi femei în noul Parlament iordanian

Flikr
Iordania

Noul Parlament iordanian va avea mai puţini islamişti şi femei, potrivit rezultatelor alegerilor legislative anunţate joi la Amman de Comisia Electorală Independentă şi citate de France Presse.

Alegerile, desfăşurate marţi, nu au avut mize majore, în timp ce parlamentul joacă un rol limitat într-o ţară unde regele îl numeşte pe prim-ministru şi pe cei 65 de membri ai Senatului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dan Barna tună și fulgeră: ‘Vechile partide PSD, PNL şi UDMR au boicotat referendumul Fără Penali’

Alegerile au fost marcate de o participare redusă într-un context de criză economică agravată de pandemia de coronavirus.

Doar 29,9% din aproximativ 4,5 milioane de alegători au votat pentru alegerea celor 130 de deputaţi ai Camerei (Reprezentanţilor - n.r.), inclusiv 15 locuri rezervate femeilor. Rata de participare a fost de 36% la alegerile legislative din 2016.

În noua Cameră vor intra 100 de nou-veniţi, incluzând aproximativ 20 de ofiţeri superiori în retragere ai armatei, dar ea rămâne dominată de clanuri tribale şi oameni de afaceri.

Doar 15 femei au fost alese, în timp ce ele erau 20 în parlamentul care îşi încheie mandatul, a declarat preşedintele Comisiei electorale Khaled al-Kalaldeh într-o conferinţă de presă.

Citește și: Alexandru Rafila: ‘Ministerul Sănătăţii are nevoie de o strategie mai clară şi o coordonare mai bună”

Pe de altă parte, Coaliţia naţională pentru reformă, formată în special din Frontul de Acţiune Islamică (FAI), a câştigat doar opt locuri faţă de 16 în 2016, a adăugat el.

Aripă politică a filialei iordaniene a Frăţiei Musulmane - acum dizolvată - FAI rămâne singura forţă de opoziţie din Parlament.

Mourad al-Adayleh, secretar general al FAI, cu cel mai mare număr de deputaţi în vechiul parlament, a dat asigurări pentru AFP că partidul său a câştigat de fapt 10 locuri, inclusiv două pe o altă listă.

În ciuda restricţiei de circulaţie instituite imediat după scrutin marţi seară pentru a combate răspândirea virusului, în diferite părţi ale ţării au avut loc mitinguri pentru a sărbători candidaţii câştigători, potrivit imaginilor de pe reţelele sociale.

Alte imagini arată susţinători furioşi ai candidaţilor care au pierdut, blocând drumuri la vest de capitală cu pneuri şi pubele incendiate.

Serviciile Siguranţei Generale au raportat aproximativ zece arestări pentru aceste tulburări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.