Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu a anunțat primele acțiuni în calitate de președinte al Republicii Moldova

jurnal.md
Maia Sandu

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, îşi propune pentru începutul mandatului acţiuni pe trei direcţii esenţiale: politica externă, bugetul de stat pentru 2021, justiţie corectă şi lupta anticorupţie, informează Agora.md, potrivit AGERPRES.

În deschiderea unei conferinţe de presă susţinute miercuri, Maia Sandu i-a îndemnat pe locuitorii Republicii Moldova, în contextul pandemiei de coronavirus, să se protejeze şi să fie solidari cu cei mai vulnerabili. "Vă rog să purtaţi mască, inclusiv pentru a-i proteja pe oamenii în vârstă, cu probleme de sănătate, să amânaţi petrecerile şi alte evenimente pe mai târziu. E important să ne solidarizăm pentru că doar aşa putem depăşi această perioadă dificilă", a spus ea.

Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova se află într-o situaţie de criză pe toate dimensiunile şi că lucrurile ar putea fi soluţionate prin acţiuni treptate, pe trei direcţii prioritare: o politică externă pozitivă şi benefică pentru cetăţeni, pentru a scoate ţara din izolare; un buget de stat pentru 2021 care să asigure resursele pentru susţinerea economiei; acţiuni ferme pentru combaterea corupţiei.

Referitor la politica externă, Maia Sandu a spus că a planificat deja întrevederi cu preşedinţii ţărilor vecine - Ucraina şi România. În plus, mesajele de felicitare din partea instituţiilor internaţionale, a oficialilor din UE, Rusia şi SUA arătă deschiderea ţărilor străine pentru susţinerea Republicii Moldova, a subliniat Maia Sandu.

"Voi depune toate eforturile ca Republica Moldova să aibă relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul. Voi solicita ajutoare medicale - echipamente, utilaje, teste şi medicamente pentru COVID-19. Voi pune în discuţie asigurarea ţării cu vaccinuri anti-COVID" în viitorul cel mai apropiat posibil, a declarat Sandu.

Citește și: Beatrice Mahler lansează un avertisment TERIBIL: 'Vom avea niște cifre de mortalitate extrem de mari. Decembrie va fi o lună în care vom plânge mult'

În ceea ce priveşte bugetul de stat pentru 2021, preşedintele ales solicită guvernului să prevadă bani pentru sistemul de sănătate, atât pentru finanţarea tratamentelor împotriva COVID-19, cât şi pentru alte boli, precum cele oncologice, şi pentru intervenţii chirurgicale. Sandu solicită să fie prevăzut tratamentul gratuit la domiciliu pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, iar personalul medical să fie stimulat financiar.

De asemenea, Maia Sandu cere ca bugetul pentru anul viitor să includă finanţe pentru ajutorarea sectorului agricol şi a agenţilor economici. În acest sens, colegii deputaţi urmează să propună măsuri în parlament.

Referitor la justiţie şi măsurile anti-corupţie, Maia Sandu promite că va aproba o nouă componenţă a Consiliului Superior al Magistraturii şi va întreprinde măsuri pentru modificarea modului de activitate a respectivei instituţii. Ea a declarat că trebuie întreprinse măsuri pentru soluţionarea dosarelor ce ţin de furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internaţional de la Chişinău şi finanţarea partidelor. În plus, consideră Maia Sandu, trebuie aplicate mecanisme ce ar împiedica magistraţii compromişi, care au aprobat "decizii dubioase", să fie promovaţi în funcţie.

Preşedintele ales Maia Sandu a promis că va veni cu iniţiative legislative ce ar înăspri pedepsele pentru fraude ce ţin de finanţări ilegale.

Alegerile prezidenţiale în Republica Moldova s-au desfăşurat în două tururi cu opt candidaţi înscrişi. În urma primului tur, pe 1 noiembrie, cele mai multe voturi au fost obţinute de Maia Sandu şi Igor Dodon. Cei doi au luptat pentru funcţia de şef al statului în turul doi din 15 noiembrie, iar după procesarea tuturor rezultatelor Maia Sandu a întrunit 57,72% din voturi, în timp ce Igor Dodon - 42.28%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.