Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu acuză o tentativă de lovitură de stat în Moldova: Cer să se investigheze dacă e uzurpare a puterii

stiri.md
Maia Sandu

Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este un atac fără precedent la adresa Curții Constituționale a R. Moldova. Declarațiile au fost făcute de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, transmite Știri.md.

"Azi am convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate. Am avut un singur subiect - acțiunile anticonstituționale care au avut loc astăzi în Parlament.

Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este foarte grav. Parlamentul nu are dreptul să scoată din funcție judecătorii de la CC. Este un atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența CC", a declarat Maia Sandu.

Președinta a menționat că a solicitat de la conducătorii organelor de forță să nu se lasă antrenați în acțiuni neconstituționale.

"Am solicitat de la conducătorii MAI, IGP, INSP, Armata Națională să nu se lasă antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale.

Am solicitat de la Procuratura Generală să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept.

Am cerut SIS-ului să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară.

Cei care comit aceste ilegalități sunt pasibili de pedeapsă. Deciziile votate astăzi în Parlament reprezintă subminarea independenței.

Strategia PSRM de a arunca țara în haos trebuie oprită. Suveranitatea aparține cetățenilor. Sunt folosite metode banditești. Decizia este ilegală și nulă. PSRM și Șor au trecut la acțiuni neconstituționale.

Nu vom admite ca niște găști de criminali să creeze haos în țară. Cetățenii sunt unici care pot rezolva criza politică prin alegeri democratice", a mai menționat Maia Sandu.

Astăzi Boris Lupașcu a fost numit judecător al CC după ce Parlamentul și-a anulat astăzi Hotărârea Parlamentului din august 2019 prin care a numit-o pe Domnica Manole judecător constituțional.

Deși Manole a fost numită în funcție odată cu Vladimir Țurcan, decizia de astăzi a Parlamentului nu-l vizează și pe fostul deputat socialist.

Lupașco a fost numit pentru un mandat de 6 ani.

Menționăm că Boris Lupașcu a fost procuror al municipiului Chișinău, la începutul anilor 2000, când procuror general era Valeriu Balaban, socrul lui Maxim Lebedinschi, un apropiat al socialistului Igor Dodon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.