Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu dă exemplul României după ce mai multe avioane suspecte au decolat de la Chișinău - Nu prea sunt locuri pe pământ unde se pot ascunde

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Inquam Maia Sandu

Guvernul interimar de la Chișinău, format de Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, a renunţat vineri la putere, spre surprinderea tuturor, în favoarea guvernului învestit de Parlament, condus de Maia Sandu. În continuare, formaţiunea condusă de Vladimir Plahotniuc cere alegeri anticipate şi susţine că actualul executiv este unul ilegal, conform deciziei Curţii Constituţionale de săptămâna trecută. Pe de altă parte, presa locală scrie că la scurt timp după ce PDM a anunţat că se retrage de la guvernare, de pe aeroportul din Chişinău au decolat mai multe avioane private, dar şi charter cu destinaţiile Moscova, Odessa şi Londra. La bordul lor s-ar afla membri ai PDM. Premierul în exercițiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, a promis, în prima declarație după ce Partidul Democrat a plecat de la putere, că toate persoanele vinovate de criza în care s-a aflat ţara în ultimele zile vor fi pedepsite conform legii, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, potrivit digi24.ro

„Nu prea sunt locuri pe pământ unde se pot ascunde. O să ajungem să avem o procuratura independentă care într-un moment va cere extrădarea lor și o să fie sancționați”, a declarat premierul Maia Sandu, întrebată despre persoanele care au fugit sau vor fugi din Republica Moldova odată cu schimbarea puterii de la Chișinău, scrie agora.md. Ea a dat exemplul României. „Am văzut niște politicieni români care au mers în Costa Rica și au fost extrădați. Nu prea sunt locuri pe pământ unde se pot ascunde. (...) Foarte important acum este să pornim pe urmele banilor și să încercăm să-i recuperăm”, a declarat Maia Sandu în emisiunea „În profunzime”.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Pământul s-a mișcat - Cutremur în România

Guvernul interimar susţinut de Partidul Democrat a renunţat la putere la aproape o săptămână de la declanşarea crizei de la Chișinău.

„Am decis să ne prezentăm astăzi demisia din funcţiile pe care, potrivit legii, încă le exercităm. Am luat această decizie în primul rând pentru că în ultimele zile se fac presiuni enorme pe funcţionarii publici, pe profesori, medici, militari, sunt oameni care îşi fac meseria şi se supun ţării şi legii, nu unor politicieni”, a motivat premierul Pavel Filip.

„Sperăm că decizia e una asumată și sinceră și nu o capcană prin care PDM își rezervă timp pentru pregătirea de acțiuni subversive”, a comentat Maia Sandu, premierul numit de Parlament.

De partea cealaltă, preşedintele Igor Dodon a cerut Curţii Constituţionale să se întrunească de urgenţă şi să-şi revizuiască deciziile care au provocat criza.

Criza din Republica Moldova s-a declanşat săptămâna trecută, după Curtea Constituţională a decis că membrii PSRM - ACUM au depăşit data legală de formare a guvernului şi drept urmare, acesta nu poate funcţiona. Au fost anunţate alegeri anticipate pentru luna septembrie. În plus, aceeaşi Curte l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon şi l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar.

Nu este clar ce se întâmplă de acum încolo, dar premierul Maia Sandu le-a cerut judecătorilor Curții Constituționale și procurorului general să demisioneze. Pe de altă parte, înainte de aceste evoluții, la Chișinău se pregătea un mare marș pentru duminică, 16 iunie, și există voci care avertizează că acțiunea ar putea degenera sau ar putea da prilejul unor provocări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.