Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, despre acțiuni militare ruse în Moldova: Nu există informații

stiri.md
Maia Sandu

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, afirmă că momentan nu există informații care ar confirma intenția Federației Ruse de a desfășura acțiuni militare pe teritoriul R. Moldova. Totuși, președintele susține că pericolul nu a fost depășit.

„Din păcate pericolul nu a fost depășit. Pericolul va fi depășit atunci când va fi reinstaurată pacea și asta ne dorim cu toții. E clar că R. Moldova e la hotar cu Ucraina unde astăzi este război și riscul este mare.

Dar nu există informații care ar confirma că există intenții ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni militare pe teritoriul R. Moldova”, a declarat președintele în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Maia Sandu afirmă că și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a confirmat același lucru când a fost în vizită la Chișinău.

„Exact același lucru mi l-a spus. Am discutat despre aceste probleme de securitate despre, despre informațiile pe care ar putea să le aibă SUA și mi-a confirmat acest lucru, că nu există informații care ar confirma că există un risc de ordin militar pentru R. Moldova”, a adăugat Maia Sandu.

În context, președintele s-a referit și la regiunea transnistreană, despre care s-a vehiculat că acolo trupele ruse s-ar pregăti să ia parte la acțiuni militare de partea Rusiei împotriva Ucrainei. Maia Sandu spune că nu au fost, până la moment, mișcări care să demonstreze implicarea trupelor ruse din stânga Nistrului în acțiuni militare.

„Transnistria reprezintă o vulnerabilitate de securitate, pentru că avem acolo trupe rusești care staționează ilegal și instituțiile noastre monitorizează situația, suntem la curent într-o mare măsură cu ceea ce se întâmplă acolo.

Nu am văzut până acum mișcări care ar demonstra o implicare a celor de acolo în acțiunile militare dar acest risc nu poate fi exclus în totalitate.

Apelul nostru către regimul de la Tiraspol este să nu întreprindă nimic care ar pune în pericol securitatea țării sau a oamenilor indiferent dacă vorbim de malul stâng sau malul drept”, a menționat președintele.

În cadrul aceleiași emisiuni, Maia Sandu a comentat și convocarea ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, la Ministerul rus al Afacerilor Externe, în legătură cu o acțiune de protest ce a avut loc joi, 24 martie, în fața ambasadei ruse la Chișinău.

„Noi suntem într-o țară liberă, oricine este în drept să iasă public să își spună punctul de vedere și acest eveniment din fața ambasadei nu a pus în pericol securitatea angajaților ambasadei”, a comentat președintele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.