Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, discurs în Parlamentul României: 'Societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viața politică' / 'Trăim realitatea unui război îngrozitor'

Inquam Photos / George Calin
Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a spus, în Parlamentul României, că „societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viața politică”.

„Pentru prima dată de când Republica Moldova și-a declarat independența, președintele Moldovei și al României își dau mâna în Parlament pentru a da un mesaj pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului”, și-a început discursul Maia Sandu în Parlamentul României.

„Societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viața politică, pentru că suntem europeni și avem valori europene. Cetățenii noștri au arătat că apreciază mai întâi de toate caracterul unui om. (...) În Parlamentul Republicii Moldova, 40% din deputați sunt femei, 22% din primarii noștri sunt femei. Timpul a arătat că aceste cote de gen sunt importante pentru echitatea sociale, înseamnă sprijin pentru ca femeile muncitoare să poată contribui la dezvoltarea țării. Adoptarea unei legi nu e o soluție magică pentru amplificarea vocii femeilor în politică, e nevoie de implicare și susținere. E nevoie ca puterea femeilor în partide să fie adevărată, nu doar pe hârtie. Să reușești să faci o politică înțeleaptă e o provocarea pentru orice politician. Pentru mine e și o imensă responsabilitate. Voi face tot ce pot ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei și ca cetățenii să poată trăi în pace”, a spus Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a continuat prin a mulțumi României pentru ajutorul acordat în pandemie și nu numai. Tot ea a vorbit și despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„România a știut să fie alături de noi când a fost nevoie (...) a creat oportunități de studii, a finanțat modernizarea a sute de grădinițe, a donat microbuze școlare, a donat vaccinuri și ajutoare materiale și acum când ne furnizează energie electrică. Știu cât de greu e să oferi ajutor când e greu și în casa ta. Trăim realitatea unui război îngrozitor la granițele noastre, care pune în pericol libertatea tuturor în regiune. Războiul e tot mai aproape, rachetele ruse care țintesc Ucraina cad și pe pământul nostru. (...) Apreciem ajutorul și știm să ne facem datoria de cetățeni europeni. Moldova deja contribuie la o Europă mai unită. Rusia a început un război nedrept și nejustificat. A crezut că i se permite orice. Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Rusiei, unde mergea Federația Rusă, spre Nistru, spre Prut, mai departe? Toate acestea arată că suntem toți în pericol. Nici un stat din regiune nu poate rezista singur unei asemenea agresiuni. Ucraina nu e singură, lumea liberă i-a venit în ajutor. Țările democratice s-au aliat împotriva războiului, la fel și Moldova. Am deschis casele pentru toți refugiații ucraineni. Ne-am solidarizat pentru pace și omenie. (...) Azi vă spun ”Mulțumesc!” în numele Republicii Moldova. Suntem recunoscători președintelui Iohannis, premierului, guvernului și Parlamentului român pentru că răspund cererilor noastre. (...) Să apărăm securitatea în această regiune și să devenim împreună mai puternici, iar Prutul să nu ne despartă, ci să unească drumuri, afaceri, valori, oameni”, a declarat Maia Sandu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.