Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu îl încurcă pe Vladimir Putin în obținerea unui nou mandat: Rusia explodează cu acuzații dure

Parlamentul Republicii Moldova
Maia Sandu parlament

Faptul că autorităţile proeuropene de la Chişinău nu au dat încă un răspuns Moscovei la solicitarea acesteia privind deschiderea de secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din martie din Federaţia Rusă a înfuriat oficialităţi ruse, care au criticat miercuri dur conducerea Republicii Moldova.

De când Maia Sandu a devenit preşedinte al Republicii Moldova, această ţară reduce în mod artificial numărul secţiilor de votare pentru alegerile preşedintelui Federaţiei Ruse, în timp ce Republica Moldova deschide cât mai multe secţii de votare în ţări europene, a declarat miercuri Ella Pamfilova, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Rusia, citată de RIA Novosti.

Republica Moldova a fost o ţară căreia Rusia i-a oferit întotdeauna cele mai bune condiţii de vot, dar odată cu venirea la putere a "marionetei" Maia Sandu, circumstanţele s-au schimbat, a mai spus Ella Pamfilova.

"Dacă ei cereau deschiderea unui anumit număr de secţii, noi le ofeream exact acel număr. Alta e situaţia în ultimii ani, după ce a venit la putere marioneta. Dacă anterior aveam multe secţii, chiar mult mai multe decât în Europa şi alte ţări, acum, în ciuda faptului că mulţi cetăţeni moldoveni care lucrează la noi au cerut deschiderea acestor secţii, ei au început să scadă artificial numărul lor. Este o strategie politică de conjunctură, adoptată în detrimentul dorinţelor alegătorilor, cetăţenilor R. Moldova", a declarat Pamfilova, ale cărei declaraţii sunt preluate de publicaţia Deschide.md de la Chişinău.

La rândul său, Pavel Andreev, membru al Comisiei Electorale ruse, a spus că cea mai complicată situaţie cu deschiderea secţiilor de votare peste hotarele Rusiei se înregistrează în Republica Moldova şi, în special, în regiunea transnistreană, potrivit RIA Novosti.

Comisia Electorală Centrală a Rusiei aşteaptă deschiderea a cel puţin unei secţii de votare în Republica Moldova la ambasada rusă, a indicat el.

"Desigur, o problemă stringentă ţine de organizarea votării în Transnistria, unde, după cum ştim, locuieşte un număr destul de mare de cetăţeni ruşi care participă tradiţional la alegerile (din Rusia). Acum înregistrăm o problemă destul de complicată cu trimiterea de angajaţi diplomatici care să acţioneze pentru accelerarea organizării muncii la secţiile de votare din Transnistria. Acum practic nu există o astfel de posibilitate. Ministerul Afacerilor Externe este acum implicat activ în acest sens" a declarat Andreev.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia va deschide mai puţine secţii de votare în Republica Moldova şi în alte state 'neprietenoase' în vederea alegerilor prezidenţiale din această primăvară, aminteşte Deschide.md.

Chişinăul încă discută dacă să deschidă secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, a recunoscut vicepremierul Mihai Popşoi, ministru al Afacerilor Externe. În acelaşi timp, potrivit lui Popşoi, Republica Moldova nu poate interzice deschiderea unei secţii de votare la Ambasada Moscovei din Chişinău. Cu toate acestea, a evidenţiat ministrul, deschiderea secţiilor de votare în regiunea transnistreană este inacceptabilă, iar dacă se va întâmpla acest lucru Chişinăul va trebui să ia măsuri, a relatat cu o zi în urmă portalul Newsmaker.

"Este un subiect care se discută în acest moment. Cum vom avea o decizie, aceasta va fi anunţată. Este o decizie care trebuie consultată, aşa încât să fie ce mai bună, cea mai oportună", a afirmat ministrul, întrebat în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova dacă autorităţile moldovene vor accepta deschiderea unor secţii de votare în Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale ruse din martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.