Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu în Parlament: Doar prin educație ajungem unde ne dorim ca țară

Facebook
Maia Sandu

„Doar prin educație ajungem unde ne dorim ca țară și doar investind în educație putem reuși. În primul rând, trebuie să investim în învățători...

...Avem nevoie să modernizăm învățământul pedagogic, să-l facem relevant și interesant pentru tineri, și să readucem profesiei respectul de altă dată”. Declarația aparține președintelui țării, Maia Sandu, și a fost făcută la ședința de constituire a Parlamentului ales pe 11 iulie, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Șefa statului a menționat că Moldova poate utiliza avantajele amplasării geografice și multilingvismului pentru a dezvolta o universitate pedagogică cu renume regional sau poate chiar internațional.

În opinia sa, profesorii trebuie să fie în pas cu tehnologiile moderne și să le utilizeze în procesul de predare, în așa fel încât predarea să fie la nivelul individual al fiecărui elev și niciun copil să nu rămână în urmă.

„Dacă nu întreprindem măsuri serioase astăzi, vom rămâne fără profesori în câțiva ani în multe din școlile din țară. Trebuie să venim cu un program serios atât pentru asigurare cu profesori, cât și pentru asigurare cu personal medical în localitățile țării.

Când spunem sistem educațional, trebuie să extindem aria de intervenție pentru a asigura oportunități de învățare continuă pe tot parcursul vieții, mai ales în contextul noilor provocări de pe piața muncii generate de automatizare și robotizare.

Cu toții trebuie să învățăm să ne adaptăm și să fim pregătiți pentru mai multe meserii în cursul vieții noastre profesionale”, a notat Maia Sandu.

În altă ordine de idei, președintele a declarat că pandemia a scos în evidență cât de important este sistemul de sănătate al unei țări.

Medicii și cadrele medicale din țară au făcut eforturi majore în lupta împotriva COVID-19, uneori chiar cu prețul vieții.

„Lor trebuie să le mulțumim pentru ce au făcut, iar cea mai bună mulțumire este să ne vaccinăm. Avem suficiente vaccinuri, asigurarea lor a fost prioritatea mea în această jumătate de an, iar prin vaccinare evităm o altă criză sanitară și economică majoră.

Instituțiile statului trebuie să aibă instrumente mai puternice pentru a lupta cu dezinformarea pe acest subiect, dezinformare care duce la pierderi de vieți omenești”, susține Maia Sandu.

Potrivit ei, sunt de făcut multe lucruri în sectorul sănătății. În primul rând, trebuie de reînnoit echipamentele medicale în spitalele raionale și în centrele medicale locale.

În pofida situației financiare precare, Guvernul trebuie să identifice resursele pentru a dota spitalele cu aceste echipamente medicale esențiale pentru investigații și diagnosticare.

În plus, trebuie să construim cele două spitale regionale la Bălți și la Cahul, pentru a face mai ușor accesul oamenilor la servicii medicale de calitate.

„Reforma în sănătate înseamnă regândirea sistemului de asigurări medicale. Banii pentru sănătate pot și trebuie să fie mult mai bine cheltuiți. Oamenii plătesc polițe de asigurare, iar când ajung la spital, se pomenesc că trebuie să mai plătească sau au parte de un tratament mai puțin respectuos. Acest lucru trebuie să înceteze, iar oamenii tratați bine și cu respect”, a menționat șefa statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.