Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu trece la ACUZAȚII după ce a fost demisă: Am văzut că tuturor din PSRM şi tuturor deputaţilor din PD le-a fost frică de reforma justiţiei

prezentulreflectatinistorie.wordpress.com
Maia Sandu

Prim-ministrul R. Moldova Maia Sandu spune că nu a fost luată prin surprindere de votul din în Parlament prin care Guvernul ei a fost demis. Sandu spune că a existat o speranţă că se vor găsi şi deputaţi responsabili în rândul celor două partide care au susţinut moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului, conform News.ro.

Citește și: Klaus Iohannis, NIMICIT de Deutsche Welle, din cauză că REFUZĂ dezbateri

„Nu a fost o surpriză. Am văzut că tuturor din PSRM şi tuturor deputaţilor din PD le-a fost frică de reforma justiţiei. Acum să îşi asume această demisie. Nu avem ce să discutăm cu acei care au demis acest Guvern. [...] Dacă mă întrebaţi de regrete: Mi-ar fi plăcut să îi convingem şi să avem aprobată legea de reformă în justiţiei. Dar în situaţia în care nu există voinţă politică şi nu a existat vreodată voinţă politică, atât timp cât reforma nu i-a vizat pe cei din PSRM, ei au declarat că vor susţine reforma. Atunci când au văzut că în acea listă nu sunt oameni care să fie controlaţi de Igor Dodon, CSP-ul să trebuiască să aleagă din această listă, dintr-o listă de oameni independenţi, atunci ei s-au simţit într-o situaţie de risc şi au hotărât să demită acest Guvern”, a spus Maia Sandu, conform Unimedia.

Guvernul Maia Sandu a picat, după cinci luni de la învestire. Cu votul deputaţilor din Partidul Socialiştilor, susţinuţi de Partidul Democrat, moţiunea de cenzură înaintată de PSRM a trecut.

În17 octombrie, în debutul şedinţei Parlamentului, unde urma să fie prezentat raportului Comisiei de anchetă privind frauda bancară, fracţiunea PD a înaintat o moţiune de cenzură pentru retragerea votului de încredere a Guvernului Maia Sandu. Ulterior, însă, la 7 noiembrie, democraţii au anunţat că retrag moţiunea, pentru că aceasta nu va întruni numărul necesar de voturi.

În aceeaşi zi, preşedintele R. Moldova Igor Dodon a anunţat că PSRM pregăteşte, la rândul său, o moţiune de cenzură, pe care o va înainta în cazul în care şefa Cabinetului de Miniştri, Maia Sandu, va prezenta în Parlament proiectul privind modificări la Legea Procuraturii, adoptat de Guvern cu o zi înainte, proiect ce prevede că, prim-ministrul va fi cel care va înainta o listă scurtă formată din cel puţin doi candidaţi pentru funcţia de procuror general către Consiliul Superior al Procurorilor.

Maia Sandu nu a renunţat la proiect şi l-a prezentat în Parlament, la 8 noiembrie, iar în cadrul aceleiaşi şedinţe, fracţiunea PSRM a înaintat moţiunea de cenzură. Ulterior, deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că Maia Sandu are la dispoziţie 72 de ore pentru a retrage proiectul privind asumarea răspunderii. În caz contrar, va fi investit un alt Guvern sau vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

În cadrul şedinţei de marţi a Parlamentului, cu votul a 63 de deputaţi, Guvernul Sandu a fost demis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.