Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va promulga proiectul de lege mult așteptat ce prevede schimbarea sintagmei limbă moldovenească cu limba română, în pofida nemulțumirilor opoziției pro-ruse de la Chișinău. Este o modificare care trebuia făcută încă acum 30 de ani a spus Maia Sandu, invitată, aseară, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.
În această săptămână, Parlamentul de la Chișinău, cu votul a 58 de deputați din majoritatea PAS, a aprobat în lectură finală proiectul de lege privind limba română. Asta înseamnă că timp de o lună, după intrarea în vigoare a legii, autoritățile responsabile trebuie să modifice actele legislative, astfel ca peste tot să figureze limba română. Deputații PAS au marcat votul cu aplauze, iar opoziția cu proteste, transmite Tv8.md.
Maia Sandu va promulga legea privind limba română
„Imediat ce ajunge la mine pe masă voi promulga această lege și mă bucur că, în sfârșit, s-a rezolvat această problemă. Pentru că noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel. Care este timpul potrivit pentru votarea acestei legi? Nu are nimic denumirea limbii cu ceea ce se întâmplă în stradă. Limba este română și orice s-ar întâmpla în stradă nu are nicio influență asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a spus Maia Sandu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.
În urma votului, sărbătoarea națională Limba noastră, așa cum figurează în prezent, va fi redenumită în „Limba română”. Opoziția a criticat vehement această lege, motivând că, potrivit prevederilor din Constituție, denumirea limbii poate fi schimbată doar cu o majoritate constituțională, care înseamnă votul a 61 de deputați.
Majoritatea parlamentară s-a bazat, însă, pe o decizie a Curții Constituționale din 2013, când magistrații au decis că Declarația de Independență prevalează asupra Constituției, iar acolo scrie că limba oficială a țării noastre este limba română.