Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maica Ierusalima Grigor a fost înmormântată - 75 de ani în monahism, 50 de ani stareţă

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Stavrofora Ierusalima Grigor a trecut la cele veşnice după o viaţă închinată lui Dumnezeu şi semenilor: şaptezeci şi cinci de ani i-a petrecut în monahism, iar mai bine de cincizeci de ani a fost stareţă a Mănăstirii Tismana. A fost prohodită şi înhumată sâmbătă, la aşezământul monahal pe care l-a condus mai bine de jumătate de secol, în perioada 26 decembrie 1958 – 21 mai 2010.

Slujba a fost oficiată de Episcopul Nicodim al Severinului şi Strehaiei. Ierarhul a reamintit că maica Ierusalima a împlinit cu mult drag și cu toată dăruirea toate ascultările ce i-au fost încredințate, notează Basilica.ro.

„A fost o pildă de viață călugărească, de smerenie și de dragoste, dar și de grijă față de obștea mănăstiri, pentru că s-a străduit, necontenit, să primească cununa celor aleși în Împărăția lui Dumnezeu, împreună cu toată obștea de la lavra Sfântului Nicodim. Față de Biserică și față de obștea monahală și-a făcut pe deplin datoria, fiind un bun administrator și gospodar desăvârșit, iubitoare de slujbă și de bună rânduială, reușind să poarte cârma Mănăstirii Tismana în cele mai grele timpuri, vreme de peste cinci zeci de ani”.

Eclesiarhul Catedralei din Craiova, părintele Arhimandrit Vladimir Dărângă, a evidenţiat rolul important pe care stavrofora Ierusalima l-a avut pentru viața monahicească din Oltenia și nu numai:

„Maica Ierusalima a trimis ucenițe care au deschis și redeschis mănăstiri din Mitropolia Olteniei, dintre care amintim: Cârcea, Orșova, Strâmba și altele, purtând pentru toate de grijă ca o mamă, fiind o grijă părintească.[…] Maica Ierusalima a fost o maică aspră, dură, care a aplicat canoanele întocmai, așa cum le citise la Sfântul Teodor Studitul astfel, a umplut cimitirul mănăstirii de sfinți, care vor alcătui probabil în viitor un Matericon al Tismanei, matericon ce va cuprinde numele tuturor stareților, viețuitorilor și ostenitorilor acestei sfinte mănăstiri”, a spus părintele Arhimandrit Vladimir Dărângă.

Părintele Constantin Necula a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, deoarece maica era originară din Ocna Sibiului.

„În timpul cântărilor duhovnicești de la înmormântare, m-am gândit că maica este astăzi în cea mai fericită zi a ei, fiindcă o văd bucuroasă că și-a împlinit misiunea, pregătindu-și toată viața ei pentru clipa morții sale. Toată lumea din jur se pregătește să se realizeze pe plan profesional și material, însă maica s-a încăpățânat să-și facă misiunea pe cale cu Hristos”.

„Astăzi suntem la înmormântarea unei fericite, unei femei care a știut din toată inima ei și din toată dragostea ei să-și pună moartea înaintea ochilor și să nu facă din funcția ei de stareță, rană nimănui”, a prezentat părintele Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie din Sibiu.

Stavrofora Ierusalima Gligor

Maica stavroforă Ierusalima s-a născut la data de 7 iunie 1929 în Ocna Sibiului. A intrat în monahism la mănăstirea Bistriţa (Vâlcea), în anul 1946. În anul 1951 a fost transferată, împreună cu un grup de maici, la Mănăstirea Tismana.

În data de 26 decembrie 1958 a fost numită stareţă de Mitropolitul Firmilian al Olteniei, în urmă arestării Consiliului de Conducere al mănăstirii, pe motive înscenate. A condus obştea monahală de la Mănăstirea Tismana peste 50 de ani, până în anul 2010.

Maica stavroforă Ierusalima Gligor rămâne în amintirea tuturor, atât pentru faptul că s-a implicat în mod deosebit în păstrarea candelei aprinse la ctitoria Sfântului Nicodim, dar și pentru activitatea filantropică și gospodărească, reușind să facă numeroase lucrări de restaurare și conservare a întregului așezământ mănăstiresc.

A murit în data de 21 aprilie 2021, în urma unei suferințe îndelungate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.