Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maior dezvăluie de ce el și Coldea au fost decorați de CIA: 'SRI a reușit să se impună la nivel global'

George Maior

Ambasadorul României în SUA, George Maior, fost director al Serviciului Român de Informaţii, consideră că decorarea sa şi a lui Florian Coldea de către Agenţia Americană de Informaţii evidenţiază modul în care serviciile române de informaţii au reuşit să se impună la nivel global.

"În domeniul informaţiilor putem juca la nivel global. Aţi văzut, poate, şi acest lucru este relevant, cred, ca o expresie simbolică pentru România, faptul că au fost decoraţi foştii directori a Serviciului chiar în aceste săptămâni de şefii Agenţiei Americane de Informaţii. Acest lucru spune mult nu pentru domniile lor, ci pentru felul în care serviciile române de informaţii au reuşit să se impună (...) inclusiv la nivel global în această relaţie", a spus Maior la Digi 24.

Citește și: Mihai Tudose, despre Dacian Cioloș și procesul cu Roșia Montană: 'Era şeful la tribul acela de tehnocraţi'

Întrebat dacă este vorba despre decorarea sa şi a lui Florian Coldea, George Maior a confirmat.

În context, ambasadorul României în SUA a evidenţiat atuurile care "fac din România unul din principalii pivoţi ai Alianţei Nord-Atlantice" în regiunea Mării Negre. El a amintit "gradul de implicare în domeniul securităţii şi în domeniul militar, rezultatele noastre în promovarea unei idei de democraţie într-o zonă destul de volatilă din acest punct de vedere", "participarea noastră în Afganistan în teatre de operaţii importante din punct de vedere al securităţii", "felul în care producem până la urmă un export de stabilitate în zona Balcanilor sau dincolo de frontierele noastre estice în ţări care vor să parcurgă anumite etape de integrare către orbite mai democratice, să spunem UE sau NATO".

"Sunt mai multe aspecte, opinia publică românească favorabilă constant istoric în ceea priveşte relaţia cu partenerul american, ceea ce creează un fundament serios şi de psihologie colectivă în raporturile cu asemenea ţară. Gradul nostru de implicare în domeniul securităţii şi în domeniul militar, rezultatele noastre în promovarea unei idei de democraţie într-o zonă destul de volatilă din acest punct de vedere. Uitaţi-vă doar la anumiţi vecini. (...) Apoi mergând pe stratul militar, participarea noastră în Afganistan în teatre de operaţii importante din punct de vedere al securităţii fac din noi un element atractiv", a adăugat diplomatul.

Citește și: George Maior ridică tonul la Liviu Dragnea: 'Îi recomand să asigure resursele'

În opinia lui Maior, "toate aceste lucruri sunt extrem de apreciate de partenerul american în ceea ce priveşte rolul regional serios al României, de data aceasta fără să iei o metaforă, în relaţia transatlantică".

"Suntem un stat cu puternice valenţe transatlantice. Ăsta este şi mesajul pe care l-a dus foarte clar şi inteligent preşedintele Iohannis în contextul vizitei efectuate în SUA. Suntem un membru activ al Uniunii Europene, promovăm această relaţie care este vitală pentru ordinea democratică globală UE-SUA şi cred că în acest context, şi mai ales având în vedere şi provocarea generată de Brexit, rolul nostru strategic va creşte şi în Uniunea Europeană, inclusiv în raport de comunicarea cu Statele Unite. Deci avem un teren de oportunităţi majore. Să le jucăm inteligent şi bineînţeles cu resurse alocate serios de administraţia românească în acest sens", a mai spus Maior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.