Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Majoritate absolută pentru partidul atotputernicului preşedinte Ilham Aliev în alegerile legislative din Azerbaidjan

Operation World
Azerbaijan

Partidul aflat la putere în Azerbaidjan a obţinut majoritatea absolută în parlament, conform rezultatelor anunţate luni la capătul alegerilor legislative care, potrivit opoziţiei, au fost fraudate pentru a întări şi mai mult controlul pe care îl deţine preşedintele Ilham Aliev, relatează AFP preluat de agerpres.

Partidul pro-prezidenţial Yeni Azerbaidjan (Noul Azerbaidjan) a câştigat 65 din totalul de 125 de locuri din parlament, după numărarea buletinelor de vot din 87% de circumscripţii electorale din această ţară din Caucaz bogată în petrol, a anunţat şeful Comisiei Electorale Centrale, Mazahir Panahov.

Înainte de scrutin, formaţiunile de opoziţie au acuzat guvernul că le-au împiedicat să-şi desfăşoare campania, iar mai multe dintre ele au boicotat votul.

"Alegerile au fost pe deplin fraudate", a declarat duminică seară opozantul Arif Gadjily, de la partidul Musavat, denunţând practicile de vot multiplu.

Confruntat cu nemulţumirea populaţiei din cauza încetinirii creşterii economice, preşedintele Aliev şi-a dorit, potrivit detractorilor săi, să îşi îmbunătăţească imaginea organizând alegeri legislative anticipate pentru a înlocui vechea gardă a regimului printr-o nouă generaţie.

Însă, potrivit opoziţiei, aceste noi figuri sunt la rândul lor fidele familiei Aliev care conduce ţara. Ilham Aliev a ajuns la conducerea acestei foste republici sovietice urmându-i în funcţie tatălui său în 2003.

Soţia sa este vicepreşedinte, iar fiul său este considerat un potenţial succesor.

Misiunea de monitorizare electorală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a dispus de 350 de observatori în ţară, urmează să îşi publice luni după-masă evaluarea asupra scrutinului.

Sub preşedinţia lui Aliev, niciun scrutin nu a fost considerat liber şi transparent în Azerbaidjan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.