Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Majoritatea canadienilor în favoarea unor măsuri ferme faţă de Beijing (sondaj)

muslim in canada

O largă majoritate a canadienilor aprobă adoptarea de către parlament a unei moţiuni desemnând "genocid" tratamentul rezervat de China minorităţii sale uigure şi ar fi în favoarea mutării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui sondaj citat de AFP preluat de agerpres.

Un studiu al Nanos Institute pentru cotidianul The Globe and Mail, publicat duminică, indică faptul că 83% dintre cei chestionaţi sunt în favoarea sau oarecum în favoarea moţiunii parlamentului canadian.

Deputaţii canadieni au adoptat la sfârşitul lui februarie o moţiune fără caracter obligatoriu recunoscând că "uigurii din China au fost şi sunt supuşi unui genocid", stârnind furia Beijingului.

Premierul Justin Trudeau şi guvernul său s-au abţinut în cursul votului din Camera Comunelor.

O majoritate a canadienilor, 59%, dezaprobă decizia lui Justin Trudeau şi a cabinetului său de a se abţine, potrivit studiului.

"Canadienii cred clar că este vorba despre un genocid şi sunt pregătiţi să ia o poziţie fermă împotriva guvernului chinez", a remarcat Nik Nanos, şeful institutului care îi poartă numele.

Studiul arată, de asemenea, că 70% dintre persoanele chestionate sunt favorabile eforturilor depuse de organizaţii pentru drepturile omului de a reloca Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

În plus, 62% sunt în favoarea unor sancţiunilor economice comune cu Washingtonul împotriva liderilor chinezi implicaţi în tratamentul uigurilor.

Relaţiile dintre Canada şi China traversează o criză fără precedent de la arestarea, la sfârşitul anului 2018, a fostului diplomat canadian Michael Kovrig şi a compatriotului său Michael Spavor, acuzaţi de spionaj.

Detenţia lor este considerată în Occident o măsură de retorsiune după arestarea cu câteva zile mai devreme, la cererea Statelor Unite, a directorului financiar al gigantului chinez Huawei, Meng Wanzhou, în timpul unei escale în aeroportul din Vancouver.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.000 de persoane în perioada 29 februarie-4 martie şi are o marjă de eroare de 3,1%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.