Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Majoritatea parlamentară îl pune pe Iohannis în faţa faptului împlinit: 'Va fi obligat preşedintele să le promulge'

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis parlament

Preşedintele Comisiei speciale în domeniul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că proiectele de modificare a Codurilor penale vor fi adoptate în şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor, adăugând că o nouă sesizare la Curtea Constituţională va fi respinsă "de pe scaun".

Potrivit deputatului PSD, până intră Parlamentul în vacanţă, preşedintele va fi obligat să promulge aceste proiecte.

CITEȘTE ȘI: Ce analize medicale TREBUIE să facă un bărbat în mod regulat

"Vom avea mâine discuţiile în Cameră şi cred că mâine la ora 12,00 va fi şi votul final, astfel încât să trimitem preşedintelui în cel mai scurt timp şi aceste două coduri. Spun foarte clar: proiectele care vor fi înaintate preşedintelui sunt numai articolele declarate constituţionale, astfel încât cei care doresc să tergiverseze, fie că discutăm de reprezentanţii Opoziţiei, fie că discutăm chiar de preşedinte, o eventuală sesizare la Curtea Constituţională va fi respinsă de pe scaun, cum se spune. Adică, dacă nu am modificat niciun articol din cele care au fost declarate constituţionale... E un exerciţiu democratic pe care pot să-l înţeleg că nu-şi doresc intrarea în vigoare, dar eu vă spun şi să rămână pe bandă, până pleacă Parlamentul în vacanţă, indiferent cât va tergiversa preşedintele sau Opoziţia, aceste două coduri, cu articolele declarate constituţionale, va fi obligat preşedintele să le promulge", a afirmat Iordache, după şedinţa comisiei speciale, potrivit Agerpres.

El a reafirmat că Guvernul a întârziat nepermis de mult adoptarea acestor prevederi constituţionale din Codurile penale. "Din luna decembrie de când au apărut cele două decizii ale Curţii Constituţionale, Guvernul putea să adopte sau s-a dorit la un moment dat, a existat în spaţiul public la un moment dat şi domnul ministru Toader vă spunea şi ne spunea din săptămână în săptămână că va adopta una, două, trei prevederi. (...) Toate prevederile declarate constituţionale sunt cuprinse în aceste două proiecte de lege, deci nu se mai justifică adoptarea codurilor prin ordonanţă de urgenţă", a subliniat Iordache.

CITEȘTE ȘI: Topul alimentelor bogate în fier. Fiecare celulă din organism depinde de acest mineral

Potrivit acestuia, dacă preşedintele va trimite proiectele la reexaminare în Parlament, forul legislativ i le va trimite înapoi. 

"La începutul lunii iunie, pentru că nu sunt elemente de neconstituţionalitate, răspunsul de la Curte poate veni şi, în aceste condiţii, singura modalitate pe care o mai are preşedintele este de a solicita o reexaminare. La o reexaminare nu avem decât să le facem pachet şi să i le trimitem să le promulge", a explicat Florin Iordache. 

Comisia specială a adoptat marţi rapoartele la proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, eliminând din forma iniţială articolele declarate neconstituţionale. Cele două proiecte vor intra miercuri în dezbaterea şi la votul plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.