Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Malaezia iese la vot: Coaliția liderului opoziției Anwar Ibrahim ar obține cele mai multe mandate parlamentare

aseanbriefing.com

Malaezienii votează sâmbătă pentru alegerile generale, dar acest scrutin ar putea să nu reușească să pună capăt recentei faze de instabilitate politică din această națiune din Asia de Sud-Est, deoarece sondajele nu au prezis un câștigător clar, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Coaliția liderului opoziției Anwar Ibrahim ar urma să obțină cele mai multe mandate parlamentare, dar nu va reuși să obțină majoritatea necesară pentru a forma un guvern, deoarece se confruntă cu opoziția condusă de premierul Ismail Sabri Yaakob și de fostul premier Muhyiddin Yassin.

Fără un câștigător clar, incertitudinea politică ar putea persista, în timp ce Malaezia se confruntă cu încetinirea creșterii economice și creșterea inflației.

Aceasta a avut trei prim-miniștri în tot atâția ani, inclusiv Mahathir Mohamed, care a condus Malaezia timp de peste două decenii în două perioade, și care, în vârstă de 97 de ani, își dorește încă o luptă, deși nu este considerat unul dintre principalii concurenți.

Dacă Anwar ar obține funcția supremă, ar fi un traseu remarcabil pentru un politician care, în 25 de ani, a trecut de la moștenitorul aparent al funcției de prim-ministru, la prizonier politic condamnat pentru sodomie, la principala figură a opoziției din țară.

Dar coalițiile rivale ar putea forma o alianță chiar dacă Anwar obține cele mai multe voturi, iar victoria „se joacă”, deoarece sondajele de opinie arată un număr semnificativ de alegători nehotărâți.

„În acest moment, cred că lucrurile arată bine și suntem încrezători, dar cu prudență”, a declarat Anwar reporterilor după ce și-a exprimat votul în statul Penang.

Ismail a declarat că în coaliție țintește o majoritate simplă, dar că ar fi deschis să colaboreze cu alții dacă nu reușește acest lucru. Administrația sa include alianța lui Muhyiddin, deși aceștia concurează separat la alegeri.

Cei 21,1 milioane de alegători cu drept de vot din Malaezia, inclusiv 6 milioane de alegători noi, vor alege 222 de legislatori pentru camera inferioară a parlamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.