Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Malaezia va expulza 50 de cetăţeni nord-coreeni

Malaezia va expulza cincizeci de nord-coreeni a căror viză a expirat, într-o excepţie aparentă la interdicţia impusă cetăţenilor nord-coreeni de a părăsi ţara după asasinarea lui Kim Jong-nam, a anunţat marţi viceprim-ministrul malaezian, citat de France Presse şi Reuters, potrivit agerpres.

Moartea în urmă cu o lună la Kuala Lumpur a fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, ucis cu un puternic agent neurotoxic, a provocat o degradare puternică a relaţiilor diplomatice dintre Malaezia şi Coreea de Nord.

Rusia intervine în Libia. Trupe de commando aşteaptă ORDINUL la graniţă

Viceprim-ministrul malaezian Ahmad Zahid Hamidi a anunţat marţi în faţa jurnaliştilor că cincizeci de nord-coreeni angajaţi în statul Sarawak din Insula Borneo vor fi expulzaţi în ciuda interdicţiei impusă cetăţenilor din Coreea de Nord de a părăsi Malaezia.

"Vom trimite la Phenian muncitorii nord-coreeni din Sarawak ale căror vize (de muncă) au expirat", a adăugat el, precizând că expulzările vor avea loc "în curând".

Responsabilul nu a explicat de ce autorităţile au decis această expulzare în pofida interdicţiei de săptămâna trecută ca nord-coreenii să plece din ţară.

Aceşti 50 de nord-coreeni fac parte dintr-un grup de 176 de muncitori proveniţi din această ţară care lucrează în Sarawak. Muncitorii sunt angajaţi în mine şi şantiere de construcţii în acest stat. Zahid a mai spus că aproximativ 315 de nord-coreeni rămân în ţară cu vize valabile.

Tensiunile dintre Malaezia şi Coreea de Nord, care întreţineau până atunci relaţii relativ cordiale, au escaladat în februarie când poliţia malaeziană a respins o cerere din partea diplomaţilor nord-coreeni pentru a fi predat Phenianului corpul lui Kim Jong-nam, mort la 13 februarie, atât timp cât un membru al familiei sale nu se prezintă pentru a-l identifica oficial.

Scandalul diplomatic ia amploare. Turcia acuză UE că aplică SELECTIV valorile democratice

Coreea de Nord şi-a intensificat apoi criticile faţă de modul de desfăşurare a anchetei din Malaezia, acuzând Kuala Lumpur că vrea să distrugă regimul de la Phenian.

Ambasadorul nord-coreean la Kuala Lumpur a fost expulzat şi Phenianul a ordonat la rândul său expulzarea ambasadorului Malaeziei.

La rândul ei, Coreea de Sud a acuzat de la început Nordul că a orchestrat asasinarea lui Kim Jong-nam, un critic al regimului nord-coreean care trăia în exil. Phenianul neagă vehement acuzaţiile şi susţine că Kim Jong-nam a murit în urma unui atac de cord.

Kim Jong-nam, care a trăit în teritoriul chinez Macao sub protecţia Beijingului, s-a exprimat în public împotriva controlului dinastic al familiei sale asupra Coreii de Nord, ţară izolată şi care deţine arme nucleare.

Totodată, viceprim-ministrul malaezian Ahmad Zahid Hamidi a declarat reporterilor marţi în faţa parlamentului că corpul lui Kim Jong-nam a fost îmbălsămat, în condiţiile în care niciun membru al familiei sale nu a venit să revendice rămăşiţele pământeşti ale lui Kim. Cadavrul a fost scos în secret din morgă pentru îmbălsămare duminică noapte, pentru a nu atrage atenţia zecilor de reprezentanţi ai mass-media staţionaţi afară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.