Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Malaysia se declară pregătită să negocieze cu China asupra Mării Chinei de Sud

marea chinei de sud

Malaysia este pregătită să negocieze cu China în vederea garantării exploataţiilor sale de hidrocarburi în zona disputată la marea Chinei de Sud, anunţă luni premierul malaysian Anwar Ibrahim, la întoarcerea dintr-o vizită la Beijing săptămâna trecută, relatează AFP, potrivit news.ro.

Premierul malaysian anunţă că a evocat această problemă ”sensibilă” într-o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping, în contextul în care societatea malaysiană Petronas dispune de cea mai mare platformă în zona disputată şi desfăşoară mai multe proiecte de explorare.

”Am subliniat că noi, ca ţară mică, avem nevoie de resurse, precum petrol şi gaze naturale, şi că este necesar să continuăm” proiectele de explorare, a anunţat Anwar Ibrahim într-un discurs la Guvern.

”Dar dacă condiţiile impun negocieri, atunci suntem pregătiţi să negociem”, a subliniat el.

Premierul malaysian nu a dezvăluit alte detalii despre discuţia sa cu liderul chinez.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, o zonă strategic de tranzit a comerţului mondial, în pofida unei hotărâri a justiţiei internaţionale care a stabilit că aceste revendicări nu îşi au temeiul în dreptul internaţional.

Ţările riverane - Filipine, Malaysia, Brunei, Indonezia, Singapore şi Vietnam - contestă veleităţile Chinei asupra zonelor lor maritime suverane.

China a construit insule artificiale, în ultimii ani, şi a stabilit avanposturi militare pe insule mici şi atoli în regiune, declanşând furia acestor ţări care au revendicări asupra apelor din vecinătatea teritoriilor lor.

Ţările din regiune acuză nave chinezeşti de hărţuirea vaselor lor de pescuit şi de subminarea eforturilor lor de a efectua prospecţiuni cu privire la hidrocarburi în mare.

În 2021, Malaysia l-a convocat pe ambasadorul chinez în această ţară din Asia de Sud-Est, în urma unor incursiuni ale unor nave chnezeşti în zone maritime disputate.

În iunie 2021, capitala malaysiană Kuala Lumpur a fost înfuriată de incursiunea a 16 avioane militare chinezeşti în această zonă disputată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.