Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mali a primit patru elicoptere de tip Mi-171, armament şi muniţie de la Rusia

Guman Rights Watch
Rusia steag

Rusia a livrat către Mali patru elicoptere de tip Mi-171, în contextul în care Franţa îşi exprimă îngrijorarea faţă de influenţă tot mai mare a Moscovei asupra Guvernului de tranziţie, relatează AFP.

O apropiere între Bamako şi Moscova se conturează tot mai mult.

Ministrul interimar al Apărării din Mali, colonelul Sadio Camara, a recepţionat joi patru elicoptere militare furnizate de către Rusia şi a salutat ”fiabilitatea şi seriozitatea acestui partener, care ne-a dat mereu satisfacţie”.

Această livrare intervine în contextul unor tensiuni tot mai puternice cu Franţa, o fostă putere colonială şi un partener istoric care, la fel ca multe ţări africane şi europene, este îngrijorată de un eventual recurs al Mali la mercenari din cadrul controversatului grup paramilitar rus Wagner.

”Ne aflăm aici, în această (joi) seara, pentru a recepţiona patru elicoptere de tip Mi-171, armament şi muniţie. Armamentul şi muniţia sunt făcute cadou de către Federaţia rusă. Cele patru elicoptere, noi, aşa cum puteţi constata, au fost achiziţionate integral de la bugetul naţional”, a declarat colonelul Camara într-o înregistrare video autentificată de AFP.

”Aceasta este concretizarea unu contract semnat în decembrie 2020, intrat în vigoare în iunie 2021. Rapiditatea extremă a execuţiei acestui contract şi seriozitatea acestui pertener ne-au dat mereu satsfacţie în cadrul unor schmburi reciproc avantajoase”, a subliniat ministrul, potrivit News.ro.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat, cu puţin mai înainte, drept ”inacceptabile” declaraţi ale premierului de tranziţie al Mali, Choguel Kokalla Maïga, care a asimilat, la tribuna ONU, la 23 septembrie, reorganizarea dispozitivului francez antiterorist în Sahel unei ”abandonări în plin zbor” a ţării sale.

”Este o ruşine, iar acest lucru dezonorează ceea ce nici măcar nu este un Guvern”, a declarat şeful statului francez la Radio France Internationale (RFI), în marja unui dineu, la încheierea Saison Africa 2020, la Palatul Élysée, apreciind că ”legitimitatea Guvernului actual”, rezultat în urma a doă lovituri de stat, în august 2020 şi mai 2021, este ”nulă din punct de vedere democratic”.

Franţa a decis în iunie să-şi reorganizeze dispozitivul militar în Sahel, prntr-o retragere din bazele situate mai în nordul Mali - Kidal, Tombouctou şi Tessalit - şi o recentrare a acestui dispozitiv la Gao şi Ménaka, în apropiere de ”zona celor trei frontiere”, ale Nigerului, Mali şi Burkina Faso.

Acest plan prevede de asemenea o reducere a trupelor - de la 5.000 de militari în prezent, la 2.500-3.000 până în 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.