Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mamele au ieșit în stradă împotriva Guvernului în Muntenegru

violente Muntenegru

Mai mult mii de mame muntenegrene având trei sau mai mulţi copii au manifestat joi în faţa guvernului de la Podgorica împotriva reducerii alocaţiilor lor, decisă de stat pentru a face economii, a transmis o corespondentă a agenţiei France Presse. 

Venite din întreaga ţară, manifestantele au cerut să să aibă o întâlnire cu premierul Dusko Markovic şi au decis să rămână în faţa guvernului aşteptând ca reprezentantele lor să fie primite. 

Executivul a hotărât să reducă, de la 1 ianuarie, cu un sfert alocaţiile acestora, acordate din octombrie 2016 unui număr de 18.500 de femei din această ţară cu 620.000 de locuitori. 

Aceste indemnizaţii, destinate să fie acordate pe viaţă, sunt în prezent cuprinse între 144 de euro şi 164 de euro (faţă de 192 până la 336 de euro), în timp ce salariul lunar din Muntenegru este de aproape 500 de euro. 

Manifestantele au reuşit la un moment dat să treacă peste un gard metalic şi s-au aprobat de clădirea guvernului, dar au fost respinse de un important cordon de poliţişti. 

"Nu dorim ca manifestaţia să se transforme într-o revoltă. Vom aştepta cu demnitate ca cineva din partea guvernului să ne vorbească", a declarat una dintre responsabilele mitingului, Zeljka Savkovic. 

"Cerem responsabilitate!", "Mamele pentru copii lor, pentru viitor, pentru justiţie", se putea citi pe pancartele lor. 

Introduse într-un an electoral, aceste alocaţii ar fi costat statul 67 de milioane de euro anual. Guvernul intenţionează să facă economii de 16,5 milioane de euro prin această reducere. 

Datoria publică a Muntenegrului se ridică la 62% din PIB, iar instituţiile financiare internaţionale au cerut executivului de la Podgorica să menajeze finanţele publice. Şomajul afectează 22% din totalul populaţiei active, mai scrie AFP

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.