Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mâna dreapta a lui Serghei Lavrov nu exclude un război între Rusia şi NATO

vestidinrusia.ro
Serghei Riabkov

Dacă se aşteaptă să câştige următoarea cursă a înarmărilor, SUA se înşală, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov în remarci publicate miercuri, în care nu a exclus un posibil conflict militar între Rusia şi NATO, potrivit Reuters.

Circumstanţele actuale nu sunt „favorabile” unor discuţii cu Washingtonul pe tema controlului armelor, a declarat într-un interviu pentru semioficiosul Izvestia, Serghei Riabkov, responsabil de legăturile cu SUA, neproliferare şi controlul armelor în Ministerul de Externe rus, scrie Agerpres.

„Dacă SUA se aşteaptă să câştige următoarea cursă a înarmării, repetând într-o oarecare măsură experienţa preşedinţiei lui Ronald Reagan... atunci americanii se înşală”, a declarat Riabkov.

„Nu vom ceda provocărilor ...., dar putem garanta că ne vom asigura securitatea”, a declarat acesta.

Relaţiile Rusiei cu multe ţări occidentale s-au deteriorat după invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Moscova afirmând acum că luptă împotriva a ceea ce ea numeşte „Occidentul colectiv” în Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis Occidentului că „nu blufează” când a afirmat că ar putea recurge la armele nucleare dacă integritatea teritorială a Rusiei va fi ameninţată şi a susţinut posibilitatea ca Moscova să reia testele nucleare.

Serghei Riabkov: Răspunderea revine integral NATO

În interviul pentru Izvestia, Riabkov a reiterat poziţia Moscovei potrivit căreia Rusia nu ameninţă cu un conflict militar cu NATO, dar a afirmat că o eventuală escaladare depinde de acţiunile Alianţei Nord-Atlantice.

„Răspunderea revine integral NATO”, a declarat oficialul rus. „Depinde de Alianţa Nord-Atlantică. Alegerea este în întregime de partea NATO. Suntem pregătiţi, aşa cum s-a demonstrat deja, să ne apărăm interesele naţionale cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie”, a afirmat Serghei Riabkov, citat de Izvestia.

Relaţiile Moscovei cu Washingtonul sunt într-atât de proaste încât este posibilă o „ruptură”, dar Rusia „nu va iniţia niciodată un astfel de pas”, a adăugat el.

„Situaţia nu este favorabilă unor semnale chiar şi în astfel de probleme-cheie” (precum controlul armelor), a afirmat Riabkov.

Rusia era pregătită să negocieze „pe picior de egalitate şi respect reciproc”

Referitor la restabilirea raporturilor cu Alianţa Nord-Atlantică, ministrul adjunct de externe rus este pesimist.

„Nu cred că relaţiile dintre Rusia şi NATO se vor restabili într-o formă sau alta în viitorul apropiat. Aceasta este exclus atât din motive de principiu, cât şi din motive practice. Dacă cineva în Occident crede că noi avem nevoie de aceste relaţii şi că la un moment dat vom veni şi vom cere restabilirea lor se află în cea mai gravă eroare”, a declarat Serghei Riabkov.

Înainte, a spus el, Rusia era pregătită să negocieze „pe picior de egalitate şi respect reciproc”, iar, în prezent, „pe fondul a ceea ce se întâmplă, nici nu îmi pot imagina situaţia şi contextul în care acest lucru este posibil”, a adăugat Serghei Riabkov, care înainte de invazia rusă în Ucraina, declarase, denunţând extinderea Alianţei Nord-Atlantice în estul Europei, că NATO că ar trebui „să-şi strângă catrafusele şi să se întoarcă la limitele din 1997”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.