Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manevre în comerțul internațional: Companiile rusești încearcă să ocolească sancțiunile cu ajutorul Kazahstanului (Reuters)

Wikipedia
Kazahstan Rusia

În ultimele săptămâni, companiile rusești au fost inundate de noi solicitări din partea partenerilor lor din Kazahstan pentru a le ajuta să ocolească sancțiunile occidentale și să importe bunuri necesare, scrie Reuters. Șapte surse ale agenției au declarat că au observat o creștere a cererilor de ajutor pentru a livra orice, de la rulmenți și piese de avion la metale din pământuri rare.

Două surse au legat în mod explicit interesul sporit al Rusiei de rapoartele privind planurile Turciei de a lua măsuri drastice în ceea ce privește tranzitul de bunuri sub-sancțiuni. "Acest lucru înseamnă că boom-ul este abia la început", a declarat un om de afaceri implicat în comerțul exterior.

Un alt om de afaceri din Kazahstan a declarat că i s-a oferit 1 milion de dolari pentru a-l ajuta să transporte un camion încărcat cu metale rare din Australia.

Sursele agenției au declarat că rușii au o listă lungă de nevoi, care include echipamente industriale, rulmenți de cale ferată, electronice avansate, echipamente radio, turbine, piese de avion, materii prime și materiale pentru carduri bancare.

Sursele au declarat că unele companii rusești doresc să stabilească parteneriate pe termen lung pentru a ocoli sancțiunile.

Turcia ar fi intermediarul perfect pe ruta Occident-Kazahstan-Rusia

Conform legislației ruse, respectarea sancțiunilor occidentale constituie o infracțiune, iar încălcarea sancțiunilor a devenit o industrie profitabilă pentru unii antreprenori, notează Reuters.

"Intru în biroul unei companii europene și întreb despre anumite echipamente, iar ei îmi spun că nu le pot vinde pentru că ar putea ajunge în Rusia", a declarat pentru Reuters un om de afaceri kazah care vinde echipamente industriale. - Când ies în oraș, mă sună o companie turcească care îmi oferă același echipament".

Între timp, autoritățile turce au declarat în februarie că țara nu exportă bunuri care ar putea fi folosite în operațiunile militare ale Rusiei și nu ar permite ca sancțiunile occidentale să fie încălcate în sau prin Turcia, amintește agenția.

Rusia rămâne cel mai mare partener comercial al Kazahstanului. Anul trecut, exporturile Kazahstanului către Rusia au crescut cu un sfert, ajungând la 8,8 miliarde de dolari.

În ianuarie, serviciul rusesc al BBC a descris cum și ce intră în Rusia prin una dintre cele mai lungi frontiere terestre din lume, sfidând sancțiunile. Faptul că mulți ruși nu au simțit încă efectele sancțiunilor a fost posibil datorită importurilor paralele și, uneori, pur și simplu contrabandei prin țările vecine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.