Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestație încheiată pașnic la Barcelona

politie spania

O imensă manifestaţie a militanţilor separatişti la Barcelona s-a împrăştiat treptat în cursul nopţii de miercuri spre joi, după importante mobilizări contra operaţiunilor poliţieneşti vizând să împiedice organizarea în Catalonia a unui referendum de autodeterminare interzis, a făcut cunoscut un fotoreporter al agenţiei France Presse, scrie agerpres.ro

În jurul orelor 03.00 (01.00 GMT) mai erau doar vreo 200 de manifestanţi care aşteptau plecarea agenţilor Gărzii Civile însărcinaţi cu percheziţia sediului vicepreşedinţiei guvernului catalan la Barcelona, al doilea oraş ca mărime din Spania. 

"Noaptea asta o vom petrece aici!", scandaseră cu trei ore mai devreme mii de militanţi separatişti, în timp ce alţii promiteau să nu facă "niciun pas înapoi". 

"Unele persoane care au vrut să plece nu au mai părăsit aceste locuri pentru că nu am vrut", a afirmat unul dintre liderii manifestaţiei, Jordi Sanchez, care conduce una dintre principalele asociaţii separatiste, Adunarea Naţională Catalană (ANC), făcând aluzie la membrii Gărzii Civile însărcinaţi cu percheziţia şi blocaţi în clădire. 

Manifestaţiile în faţa mai multor clădiri ale executivului au început miercuri dimineaţă când s-a răspândit vestea arestării a 14 înalţi responsabili ai guvernului catalan, în paralel cu un val de percheziţii în mai multe clădiri ale executivului regional. 

Executivul catalan, condus de separatişti, este hotărât să organizeze cu orice preţ un referendum de autodeterminare la 1 octombrie, în pofida interzicerii lui de Curtea Constituţională. 

Cu toate acestea, guvernul spaniol a promis să facă totul pentru ca referendumul să nu aibă loc. 

De altfel, Garda Civilă a confiscat miercuri vreo 10 milioane de buletine de vot la Bigues, într-un depozit la 45 de kilometri nord de Barcelona. 

Cu o zi înainte, a confiscat 45.000 de convocări pentru reprezentanţii în birourile de vot. 

În faţa acestor operaţiuni, separatiştii au decis să iasă în stradă la Barcelona şi în alte oraşe ale Cataloniei pentru a reclama dreptul la vot, denunţând "represiunea" statului spaniol "totalitar". Ei au anunţat o nouă mobilizare joi la prânz în faţa Curţii de Apel a Cataloniei. 

Din septembrie 2015, separatiştii deţin majoritatea locurilor în parlamentul regional. Catalanii sunt însă divizaţi în părţi aproape egale în privinţa independenţei. 

În schimb, peste 70% doresc să se poată exprima prin intermediul unui referendum valabil, potrivit tuturor sondajelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.