Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestație MASIVA în Spania, la nouă zile după atentate. Printre participanţi se află şi regele Spaniei, Felipe al VI-lea / FOTO & VIDEO

teleSUR
regele felipe

O amplă manifestaţie de 'respingere a terorismului' a început sâmbătă după-amiază la Barcelona, cu participarea, în mod excepţional, a regelui spaniol Felipe al VI-lea, ca reacţie la recentele atentate soldate 15 morţi şi cel puţin 126 de răniţi în provincia Catalonia, relatează AFP, conform agerpres.ro

'Să umplem străzile cu pace şi cu libertate', a chemat primarul Barcelonei, Ada Colau, după cele două atentate, comise pe 17 şi 18 august în capitala catalană, respectiv la Cambrils, şi revendicate de Statul Islamic. 

Sub bannerul pe care stătea scris 'No tinc por' ('Nu îmi este teamă', în catalană), primul rând al manifestaţiei era rezervat, conform dorinţei primăriei, 'reprezentanţilor colectivităţilor care, din primul minut, s-au ocupat de victime': poliţişti, pompieri în uniforme, medici în halate albe, şoferi de taxi, comercianţi şi locuitori din zona Las Ramblas.

Decizie CONTROVERSATĂ! Un nou proiect Big Brother în România. Bază cu datele personale ale turiștilor, pentru MAI, SRI, SIE


Regele Felipe al VI-lea s-a alăturat manifestanţilor, devenind astfel primul suveran spaniol care ia parte la o astfel de adunare, după restabilirea monarhiei în 1975.

Klaus Iohannis, aspru criticat în presa străină. Cum l-a 'umilit' Emmanuel Macron pe președintele român

El s-a plasat cu câteva rânduri în spatele bannerului din frunte, la fel ca şeful guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, miniştri, preşedinţi de regiuni, lideri de partide. 

'Cel mai bun răspuns: pacea', 'Nu islamofobiei', se putea citi pe unele pancarte. Numeroşi manifestanţi purtau şi drapele catalane. 

Marşul unităţii de la Barcelona oferă şi ocazia unui 'armistiţiu' de o zi între guvernul spaniol şi conducerea separatistă a Cataloniei. 

Şeful executivului catalan, Carles Puigdemont - decis să organizeze un referendum de autodeterminare pe 1 octombrie - se afla nu departe de prim-ministrul Rajoy. Acesta, acuzat adesea că a contribuit la inflamarea conflictului, a vorbit vineri despre 'dragoste' faţă de catalani şi Barcelona, şi a elogiat poliţia catalană pentru dezmembrarea completă a 'celulei teroriste la nici 100 de ore după atentat'. 

Manifestaţii similare erau anunţate şi în alte oraşe din Spania, precum Madrid, Valencia sau Vigo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.