Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestaţie franco-spaniolă împotriva urşilor, organizată în Munţii Pirinei

News.ro.
Familie ursi

Mai multe sute de persoane au participat joi în Ainsa, o localitate din Spania, la o manifestaţie împotriva unei iniţiative ce vizează reintroducerea urşilor în Munţii Pirinei, la îndemnul unui număr de 40 de organizaţii agricole spaniole şi franceze, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Deplângem reintroducerea urşilor", o decizie luată "fără a ţine cont de viaţa satelor şi a crescătorilor de animale" din regiune, a declarat Felix Bariain, preşedintele sindicatului agricol UAG din Navarra. 

"Cerem ca urşii violenţi să fie retraşi din Pirinei", a adăugat el. 

Mesaje precum "Ursul, ruina lumii rurale şi a creşterii animalelor în regim extensiv" şi "Nu urşilor! Zone sigure în Pirinei!" au putut fi citite pe banderolele şi afişele purtate de manifestanţi, potrivit unor înregistrări video difuzate de companiile mass-media locale. 

Printre organizaţiile prezente s-au aflat numeroase filiale locale ale sindicatelor agricole şi cooperative alimentare, dar şi sindicatele agricole franceze Federaţia Departamentală a Sindicatelor pentru Exploatări Agricole (FDSEA) şi Jeunes Agriculteurs. 

Programul de reintroducere a urşilor în Pirinei datează din 1996 şi funcţionează graţie eliberării în natură a unor urşi din Slovenia.

Citește și: Migrantul sirian a cărui crimă a declanşat o criză politică în Germania a primit aproape zece ani de închisoare

Crescătorii de animale se plâng cu regularitate de atacuri comise de aceste animale asupra cirezilor şi turmelor lor. 

În ultimele luni, doi urşi au monopolizat criticile: Goiat, un mascul de aproximativ 13 ani, care a atacat mai mulţi cai din zona spaniolă a Munţilor Pirinei, şi Claverina, o femelă eliberată în natură la începutul lunii octombrie în departamentul Pyrenees-Atlantiques din Franţa, acuzată că a ucis mai mulţi miei de ambele părţi ale frontierei franco-spaniole. 

Această situaţie îi obligă pe crescătorii de animale să îşi supravegheze cirezile 24 de ore din 24, fără să poată să se odihnească, provoacă pierderi economice, îi determină pe anumiţi localnici să renunţe la locurile lor de muncă şi îi descurajează pe tinerii care vor să se stabilească în regiune şi să practice această meserie, a declarat Felix Bariain. 

Potrivit unei numărători efectuate de Fundaţia Oso Pardo în luna mai, aproximativ 45 de urşi au fost recenzaţi în partea centrală a Pirineilor francezi şi spanioli şi alţi patru în Pirineii occidentali, pe ambii versanţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.