Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestație în Bolivia după victoria obținută de Luis Arce la alegerile prezidențiale

www.operationworld.org
bolivia

Câteva sute de persoane nemulţumite de victoria candidatului de stânga Luis Arce la alegerile prezidenţiale din Bolivia au manifestat marţi la Santa Cruz, în estul ţării, informează miercuri France Presse, citată de AGERPRES.

Arce, candidat al Mişcării spre Socialism (MAS) a fostului preşedinte Evo Morales, a câştigat duminică din primul tur alegerile prezidenţiale, învingându-l lejer pe principalul său adversar, fostul preşedinte centrist Carlos Mesa.

"Este o fraudă, aşa cum a făcut întotdeauna Evo Morales", a declarat pentru AFP Yeni, participant la protestul din Santa Cruz, cel mai bogat oraş din Bolivia şi bastionul unui candidat de dreapta care a fost şi el înfrânt din primul tur, Luis Fernando Camacho.

Victoria lui Luis Arce "este ca o palmă", a declarat un alt manifestant, Yasmani Acosta.

Carlos Mesa şi-a recunoscut înfrângerea şi secretarul general al ONU Antonio Guterres a salutat "alegerile paşnice", cerând tuturor responsabililor bolivieni să acţioneze pentru "reconciliere naţională".

Arce, moştenitor politic al lui Evo Morales, care trăieşte în exil în Argentina de la demisia sa în 2019, a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur cu peste 53% din voturi, devansându-i pe Mesa (29%) şi pe Camacho (14%), potrivit rezultatelor oficiale parţiale după numărarea a 84% din sufragii.

Vezi și: PSD îi dă o lovitură majoră lui Ponta: Un fost 'greu' social-democrat se întoarce de la Pro România la PSD (surse)

Triumful lui Arce a surprins mulţi bolivieni, deoarece sondajele au prezis o a doua rundă între el şi Carlos Mesa.

Camacho, la rândul său, şi-a exprimat îndoielile cu privire la rezultat. "Trăim momente de incertitudine create de o administrare foarte proastă a procesului electoral", a declarat el pe reţelele sociale.

Camacho a fost unul dintre liderii campaniei masive de protest ce a dus la demisia lui Evo Morales în 2019.

Preşedintele socialist tocmai fusese declarat câştigătorul alegerilor prezidenţiale la care a candidat pentru un al patrulea mandat. Dar opoziţia a considerat că alegerile au fost marcate de fraude.

Tulburările au făcut atunci peste 30 de morţi şi 800 de răniţi, potrivit ONU. În cele din urmă, Morales, părăsit de poliţie şi armată, a demisionat şi a plecat din Bolivia. În prezent el trăieşte în Argentina.

După demisia sa, a fost instalată o putere interimară condusă de o senatoare de dreapta, Jeanine Anez. Ea şi-a retras candidatura la alegerile prezidenţiale cu puţin timp înainte de scrutin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.